Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Több mint 5,4 milliárd forint adósságot vállal át az állam Székesfehérvártól Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2013. január 22.

Image Székesfehérváron járt tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A kormány megbízásából tárgyalt dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel és Vargha Tamással, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével arról, hogy az önkormányzat által 2010 előtt felhalmozott adósságállománynak mekkora részét vállalja át az állam. Dr. Köpeczi Bócz Tamás miniszteri biztossal közös sajtótájékoztatón jelentették be az egyeztetés végeredményét: 5,434 milliárd forintot, azaz a fehérvári adósságállomány 40 %-át vállalja át a központi kormányzat a várostól. Ennek köszönhetően számos fejlesztés megvalósításába kezdhet a megyeszékhely és pályázati önerőre is többet fordíthat az Önkormányzat.

 
A rendszerváltás időszakát elevenített fel köszöntő gondolataiban Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Azóta jelent problémát, hogy az önkormányzatok számos állami feladatot láttak-látnak el a központi kormányzat helyett, a finanszírozás azonban nem mindig állt ehhez rendelkezésre. A helyzet rendezésére jelentette be tavaly ősszel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormány segítséget nyújt az önkormányzatoknak az adósságcsapdából való kimenekülésre.
 
„Azért jöttünk, hogy adósságot vigyünk el Székesfehérvárról.” – fogalmazott Balog Zoltán a sajtótájékoztatón. Az emberi erőforrások minisztere kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több lakossági adósságkönnyítő intézkedést hozott a kormány, ezért úgy ítélték meg, hogy most az önkormányzatoknak is segítő kezet kell nyújtani, mert ebben a szférában a legnagyobb az adósságállomány.
 
„Összesen 612 milliárd forintot vállal át a központi kormányzat az önkormányzatoktól. Székesfehérvár esetében ez az összeg a teljes 13,585 milliárdos adósságállomány 40 %-a, azaz 5,434 milliárd forint. A városban szerencsére a működést nem, de a továbblépést veszélyeztette az adósságszolgálat, amely jelentős terhet ró az önkormányzatra. A mostani döntéssel számos fejlesztés előtt megnyílhat az út.” – mondta el Balog Zoltán.
 
Székesfehérvár polgármestere a köszönettel kezdte hozzászólását, hiszen komoly segítség érkezik most az önkormányzatokhoz, amely a város fejlődésére is jelentősen kihat.
 
„Több mint 5,4 milliárd forintról beszélünk – ez az az összeg, amelyet kamataival és költségeivel megnövelve nem kell visszafizetnie a városnak. Ebből fejlesztéseket valósíthatunk meg, például a Mártírok útja felújításához nagy szükség van a saját forrásra, de most indul a Vodafone Sportcentrum bővítése is. Az adósságátvállalással lehetőségünk van több EU-s pályázaton is elindulni, hiszen így már tudjuk biztosítani a szükséges önerőt. Ezek közül a városi közvilágítás korszerűsítését emelném ki, amelyre szeretnénk pályázni. Amit még szeretnék megosztani a résztvevőkkel, az az, hogy az itt átvállalt jelentős adósságállomány korábban keletkezett, hiszen 2010 óta igyekszünk úgy működni, hogy ne termeljük újra ezt az adósságállományt, hanem a lehetőségekhez mérten saját erejéből és pályázatokból fejlődjön Székesfehérvár!” – mondta el dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.
 
„Köszönöm, hogy úgy adnak ajándékot, hogy adósságot visznek el. Ezzel több forrást tud a város önkormányzata az itt élők érdekében felhasználni. Azaz olyan feladatokra fordítani, amelyek megvalósítása fontos a fehérváriaknak és Székesfehérvárnak.” – fogalmazott Vargha Tamás országgyűlési képviselő.
 
Az emberi erőforrások minisztere kitért a köznevelési rendszer átalakulására is, amelyről szintén megbeszélést folytatott dr. Cser-Palkovics Andrással és köszönetet mondott az önkormányzatnak a békés átállásban nyújtott segítségért.
 
Mint elhangzott: ebben az évben folytatódnak a tárgyalások a településekkel az adósságátvállalásról, a következő nagy lépés pedig a felsőoktatás átalakítása és ezzel párhuzamosan az ottani adósságrendezés lesz.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >