Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow MEGNYITOTTA KAPUIT A KŐSZÁRHEGYI ÉS A POLGÁRDI ÖNKÉNTES PONT
MEGNYITOTTA KAPUIT A KŐSZÁRHEGYI ÉS A POLGÁRDI ÖNKÉNTES PONT Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2013. január 28.

Image Megnyitotta kapuit a Kőszárhegyi és a Polgárdi Önkéntes Pont. A SZITI Szociális Egyesület „Bárki érintett lehet- Önkéntességgel az újszegénység ellen” elnevezésű TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0078-as számú pályázata 20 millió Ft támogatást nyert el önkéntes pont létrehozására egy ahhoz kapcsolódó önkéntességet népszerűsítő program mentén. A Polgárdi Városháza Házasságkötő termében megrendezésre került megnyitón részt vett Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Nyikos László, Polgárdi polgármestere, Borján Péter, Kőszárhegy polgármestere, és Berdó Erika Gabriella szakmai vezető.

 
A 2012. november 1-jén elindult pályázat célja kettős: egyrészt két olyan önkéntes pontot létrehozni, ami ellátja a térségben a fogadó szervezetek és önkéntesek közötti közvetítői feladatokat; másrészt bevonni a lakosságot egy, az újszegénység jelenségét mérséklő önkéntes programba. A kistérségben kialakult újszegénység emberek egész csoportjait befolyásolja, ide sorolhatjuk a munkanélkülieket, a kisnyugdíjasokat, a felnőtt eltartottakat.
 
A hagyományos ellátórendszer viszont egyelőre nem tud mit kezdeni ezzel a jelenséggel, leterheli a szociális ellátás. Ezért van szükség az önkéntesekre, az ő bevonásukkal új szolgáltatásokat tudnak nyújtani az Önkéntes Pontok a településeken.
 
A program során a kistérségen belül 15 kistelepülésen (Csór, Úrhida, Sárkeszi, Nádasdladány, Jenő, Lovasberény, Füle, Vereb, Sárszentmihály, Pátka, Sárkeresztes, Iszkaszentgyörgy, Moha, Zámoly, Szabadbattyán) 120 fő önkéntes segíti munkájával az újszegénység problémájának mérséklését, együttműködve a Kistérségi Szociális Alapellátási Központtal, illetve a helyi önkormányzatokkal. Az Önkéntes Pontban dolgozó szakmai koordinátor közreműködésével felmérik a lakosság igényeit, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyekkel segíteni tudnának a mindennapokban, például az egyedülálló és idős embereknél igény szerint háztáji segítő, vagy időszaki gyermekfelügyeletet látnának el.
 
Egy olyan szolgáltatás- csomagot szeretnének kialakítani minden településen, amiből később mind a leendő önkéntes fogadó szervezetek vagy intézetek, mind a rászoruló családok igényeik szerint választhatnak. A végső cél az, hogy a program lezárásáig, azaz 2013. augusztus 31-ig kialakuljon a térség együttműködő- készsége, erősödjön a településeken élők közötti viszony és a segítő tevékenységek során nőjön a lakosság munkaerő piaci és gazdasági szerepvállalása.
 
A megnyitón Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta:
 
„Jól jön a segítség ebben a nehéz gazdasági helyzetben.Ez a program, és az önkéntesség kiváló alkalom arra, hogy minél több ember életét jobbá tegyük.”
 
Polgárdiban a Családi Napköziben működik majd az Önkéntes Pont.
 
Nyikos László polgármestere hozzátette:
 
”Nagy hangsúlyt fektetett a város eddig is arra, hogy minél több önkéntes tevékenykedjen a településen. Ígérem, hogy az önkormányzattól mindenfajta támogatást megkap a program arra, hogy az érintettekhez eljusson a segítség.”
 
Borján Péter, Kőszárhegy polgármestere elmondta:
 
„Mindig volt, és van igény a segítségre. Ennek koordinálása, lebonyolítása nagy feladat. Én bízom abban, hogy akinek segítségre lesz szüksége, az meg is kapja ettől az Önkéntes Ponttól.”
 
A program zárásaként Berdó Erika Gabriella szakmai vezető ismertette a projektet.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >