Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Jelentős összefogás 2013-ban
Jelentős összefogás 2013-ban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2013. január 31.

Image Székesfehérvár méltán büszke felbecsülhetetlen értékű muzeális kincseire, európai nívójú gyűjteményeire. Legalább ennyire nagy értéket képvisel az a magas színvonalú múzeumpedagógiai munka, amelynek segítségével megvalósítható a tárlatok korszerű és élmény alapú feldolgozása. Hogy ezeket az értékeinket a szakmai jelentőségük mellett mind tudatosabban felhasználjuk a turizmus területén is, ezért az elmúlt évben fontos kezdeményezés indult a székesfehérvári TDM szervezet részéről. A turizmusban dolgozó szakemberek – elsősorban a szállásadók – jelzései és a Tourinform Iroda tapasztalatai alapján megkezdődött az igények felmérése és az együtt gondolkodás.

 

A város népszerűsítéséért vívott küzdelemben igen nagy jelentőséggel bírnak azok a fix időpontban ismétlődő programok, amelyekkel meghosszabbíthatjuk a tartózkodási időt. A látogatóknak elsősorban a turista szezon ideje alatt élményszerű és családias programokat kínálhatnak a múzeumokban tartandó színes foglalkozások rendszeresen ismétlődő időpontokban.

Mindezek alapján garantált programsorozat indításáról döntöttek a helyi és környező kiállítóhelyek vezetői:

JÁTÉK A MÚZEUMBAN címmel január 19-én, szombaton elindultak a múzeumpedagógiai foglalkozások a kiállítóhelyek változatos és egymást váltó rendszerében.  

Célunk: fix időpontban kiajánlható, színvonalas programlehetőség, a múzeumok népszerűsítése, a látogatottság növelése.

Eszerint 2013-ban szombatonként délelőtt/délután a város valamelyik múzeuma, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Terembura Kulturális Egyesület gazdag és tartalmas programot kínál a családok és turisták számára!

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen múzeumainkban már hagyománya van a magas színvonalú foglalkozásoknak: ezek a programok nem a száraz tudásanyagot adják át, hanem valóban izgalmassá és érdekessé teszik a kiállítást és a hozzá kapcsolódó tárgyi emlékanyagot. A foglalkozások eddig elsősorban iskolások számára voltak elérhetőek hétköznapokon, így mindenképpen egyedinek mondható ez a kezdeményezés, hiszen a hétvégékre és a családokra koncentrál.


Részt vevő intézmények, egyesületek:
Szent István Király Múzeum
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény; Hetedhét Játékmúzeum
Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény
Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely - KEMPP
MMK Alumíniumipari Múzeum
Terembura Kulturális Egyesület
Fehérvári Kézműves Egyesülete


Januári-februári programok

2013. január 19.
Hetedhét Játékmúzeum: Sárika Meseháza - Sárika Meseházában játszótársunk lesz a Csodaceruza folyóirat szerkesztősége. Minden résztvevő bepillanthat a szerkesztésbe, sőt, saját újságot készíthet 10 és 18 óra között.
Belépőjegy: kedvezményesen 500 Ft/fő felnőtteknek. A szokásos kedvezmények is érvényesek (6 év alatt, 70 év felett, segítséggel élőknek, pedagógus igazolvánnyal ingyenes)


2013. január 26.
MMKM Alumíniumipari Múzeuma: Múzeumunk 2010-ben elindította "alu-go" környezettudatos múzeumpedagógiai programját, melynek keretében a gyerekek hulladék alumínium italos dobozok újrahasznosításával készíthetnek különféle játékokat, modelleket, maketteket, használati tárgyakat. Alkotókedv! Kreativitás! Élmény!
Belépőjegy: térítésmentes ezen a napon!


2013. február 9. 10.00-13.00
Szent István Király Múzeum Országzászló téri épülete:
Az agyagtól a fazékig…
A program keretében megtekinthető a „Tárgyalkotó hagyomány” című állandó néprajzi kiállítás, különösen a „Csákvári fazekasság” tárgyait szemléltető rész. Ezt követi a különféle egyszerűbb technikákkal való alkotás, és a fazekaskorong kipróbálása. 
Belépőjegy: 600 Ft/fő


2013. február 9. 10.00-15.00
Fehérvári Kézműves ház:  „A juhásznak jól van dolga…”
A foglalkozás alkalmával Juhász Imre (juhász) bemutatja a juhbőr kikészítésének menetét, majd bőrből, kisebb tárgyakat alkothatnak a résztvevők. Mindezek mellett megismerkedhetnek a farsang végi kvircedlivel és macskapraclival.
10:30–11:30 között „ Magyar pásztorok, sztyeppei nomádok” címmel Kunkovács László fotóművész és néprajzkutató előadását is meghallgathatják a látogatók.
Belépőjegy: 500 Ft/fő


2013. február 16. 15.00-17.00
Új Magyar Képtár: Mi lett volna, ha nem töröm el anyu kedvenc bögréjét?
…nem botlom el abban a macskakőben? …nem ülök bele a rágógumiba a buszon? Persze, tudjuk, hogy a valóságban nem visszafordíthatók sem a mozdulatok, sem a mozdulatok, se a cselekvések, de itt és most eljátszunk a gondolattal: mi lett volna, ha…? Maurer Dóra munkái segítenek bennünket ebben, és egy jó fotós.
Belépőjegy: 600 Ft/család


2013. február 23. 9.00-11.00
Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény: Katonák a királyok városában
Az állandó tárlat megtekintése során megelevenedik Székesfehérvár helyőrség története a középkortól napjainkig. A foglalkozás során alkalom nyílik a város katonai múltjának megismerésére, fegyvermustrára és rengeteg játékra!
Belépőjegy: térítésmentes

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >