Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvár polgármestere benyújtotta a költségvetési tervezetet Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2013. február 11.

Image Elkészült a 2013-as költségvetés, amely közel 25,6 milliárdos főösszeggel számol. Az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor jegyző átadta a tervezetet dr. Cser-Palkovics Andrásnak, hogy Székesfehérvár polgármestere benyújthassa azt a képviselőtestületnek. A rendeletről február 15-i ülésén tárgyal majd a közgyűlés. Több hónapon át zajlottak a költségvetés összeállítása kapcsán az egyeztetések, hiszen jelentősen átalakult az önkormányzati feladatrendszer és ez nagyban érinti a város gazdálkodását is. A 2013-as esztendő is takarékosságot követel, de számos fejlesztést, a kötelezőn túl felvállalt önkormányzati feladatot és az intézményhálózat biztonságos működéséhez szükséges forrásokat is tartalmaz – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 
"A változó jogszabályi környezet, a gazdasági folyamatok és az állami-önkormányzati szektor közötti feladat-újraelosztás miatt még az eddigi gyakorlatnál is több előkészítést igényelt a város költségvetésének összeállítása. Mindezek ellenére határidő előtt elkészült a tervezet, amely alapján elmondható, hogy Székesfehérvár az átalakulások mellett is hitelfelvétel és működési hiány nélkül tervez idén - emelte ki dr. Bóka Viktor jegyző.
 
"A 2013-as tervezet az előző évihez képest hatmilliárd forinttal csökkentett, 25.581.568.000 forint kiadási főösszeggel számol, ám ez csak a megváltozott feladatoknak tudható be; az önkormányzati hatáskörben maradt területek mindegyikén az eddigi ellátási színvonalat biztosítja Székesfehérvár. A működés mellett jelentős a fejlesztésekre tervezett forrás, sőt a város a szokásosnál is nagyobb tartalékot képez, hogy a váratlan helyzetek is kezelhetőek legyenek.” – mondta el bevezetőül dr. Cser-Palkovics András, amikor benyújtotta a 2013-as költségvetés tervezetét a képviselőtestületnek.
 
Székesfehérvár polgármestere külön kitért a január elsejétől jelentősen átalakult intézményhálózat kérdésére. Mint elmondta, az önkormányzat fenntartásában, működtetésében lévő intézményekre, Polgármesteri Hivatalra fordított kiadások továbbra is jelentős részét teszik ki a teljes költségvetésnek, ezekre 11 milliárd forintot terveznek. Közel 2000 közszférában foglalkoztatott munkavállalóval gondoskodik az intézményhálózat 4000 ellátottjáról és a polgármesteri hivatal által ellátandó feladatokról.
 
Az intézményekben és a Polgármesteri Hivatalban dolgozók részére 257 millió forint értékben kafetéria-juttatást is biztosít az Önkormányzat. Székesfehérvár 2013-ban is fedezetet biztosít azokhoz az önként vállalt feladatokhoz, amelyeket a kötelező önkormányzati elvárásokon túl eddig is ellátott, és gondoskodik az átvett intézmények működtetéséről. Mindemellett megvalósulhatnak a Szent István Emlékév kapcsán tervezett rendezvények és jelentős fejlesztések is elkezdődhetnek, illetve folytatódhatnak az év során a városban.
 
Fejlesztésekre 4,7 milliárd forint szerepel a költségvetés tervezetében, amelynek jelentős része uniós forrás, és amelyhez 1,6 milliárd forint saját forrást biztosít az Önkormányzat. Ennek köszönhetően folytatódik a belváros-rehabilitáció, elkezdődik a szociális városrehabilitációs projekt, valamint a Koronás Park kialakítása is. A legjelentősebb útfelújítás a Mártírok útján kezdődik, emellett több útszakaszon kerül sor burkolat-felújításra, csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására is.
 
Komoly eredménynek számít, hogy a stabil működés és a folytatódó fejlesztések megvalósítását újabb hitel felvétele nélkül tervezi a város. Sőt, több mint két és fél milliárd forintos tartalékot is képeztek a költségvetésben, amely a szokásosnál jelentősebb összegű, éppen az esetleg előálló váratlan helyzetek kezelésére – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere reméli, hogy az elmúlt évhez hasonlóan az idén is széleskörű támogatást élvez majd a közgyűlésben a költségvetési rendelet.
 
Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott azoknak a képviselőknek, akik részt vettek a tervezet megismertetésére szervezett egyeztetéseken, valamint az előkészítés során javaslataikkal, észrevételeikkel segítették a szakmai munkát. A költségvetésről február 15-i ülésén tárgyal majd a közgyűlés.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >