Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Égi plázázás a Piac téren
Égi plázázás a Piac téren Nyomtatás E-mail
Írta: Trupka Zoltán   
2013. február 13.

Image Januárban nem volt kegyes az időjárás a csillagok iránt érdeklődők számára, de februárban talán nagyobb szerencséjük lesz. Az égi plázázás tervezett dátumai: február 16-a (szombat), 19-e (kedd), 21-e (csütörtök), 23-a (szombat). Ezeken a napokon települnek ki ugyanis a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló tagjai egy 20 cm átmérőjű tükrös távcsővel, hogy bemutathassák az égbolt aktuális csodáit.

 
Bár a helyszín fényszennyezés szempontjából nem tekinthető ideálisnak, de így is szépen látszanak a Hold kráterei, a Jupiter felhősávjai és négy legnagyobb holdja. Nagyon tiszta időben pedig a híres Orion-köd és a Fiastyúk csillagai is megfigyelhetők.
 
Nem csak nézelődni, hanem beszélgetni is lehet a jelen lévő szakemberekkel, akik szívesen válaszolnak a kíváncsi kérdésekre. A tavaly felújított és nagy sikerű kezdeményezés egyébként nem új keletű.
 
A fehérvári csillagda alapítója, Hajmási József a 60-as évek második felében ugyanitt tartott távcsöves bemutatókat és azoknak a személyeknek egy része, akiknek a fehérvári csillagvizsgáló országos elismertségét köszönheti, éppen a Liszt Ferenc utca sarkán néztek először távcsőbe.
 
A cél most is az, hogy az, hogy minél többen kapjanak ízelítőt az csillagvilág szépségéből és a későbbiekben ellátogassanak az „anyaintézménybe" is. A bemutatókat az Alba Pláza előtt csak derült idő esetén lehet megtartani.
 
A Szabadművelődés Háza tetején működő csillagdában viszont minden hétfőn, szerdán és pénteken este 7 órától az időjárástól függetlenül is várják a látogatókat.
 
Szakköröket hétfőnként a 10-14 éves korosztály számára tartanak, péntekenként 18 órától pedig a középiskolásokat várják, de „idősebbek is elkezdhetik”.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >