Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow ADOMÁNYPORTÁL
ADOMÁNYPORTÁL Nyomtatás E-mail
Írta: Desszert Gergely   
2013. február 13.

Image ADOMÁNYPORTÁL - Beszélgetés Dr. Domán Andrással

 
Milyen motívumok befolyásolták Önt, amikor életre hívta az „Adományportál” elnevezésű oldalt? Melyek a távolabbi céljai ezzel a projekttel?
 
Dr. Domán András: – 2012 végén több nonprofit szervezet vezetője azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy – mint online pénzügyi szolgáltatásokkal és azok technológia hátterével foglalkozó vállalkozás –, segítsük hatékonyabbá tenni az adománygyűjtések területét. Első pillanattól kezdve tisztában voltunk, hogy a támogatásoknak eltérő a jogi környezete, és speciális adózási szabályokat is figyelembe kell majd vennünk, ha ebbe belevágunk. Ráadásul a mobilszolgáltatók is szigorú korlátokat állítanak fel, gyakorlatilag az emeltdíjas SMS-ek alkalmazásából kizárnak bennünket az adománygyűjtés során. A legfőbb célunk az, hogy a Voxinfo Kft. aktivitásával ismertté tegyük az egyes fejlett külföldi államokban már nagy hagyományokkal és jól működő adományozási szisztémát. Éppen ez a kiemelkedő társadalmi hasznosság az, ami miatt a jövőben is maximális kedvezmények megadásával akarjuk segíteni ennek a mentalitásnak a terjedését hazánkban. Azt tapasztalom – anélkül, hogy bármiféle direkt reklámtevékenységgel népszerűsítenénk ezt a kezdeményezést –, hogy átlagban havi egy-egy új érdeklődő magától is ránktalál a kéréseivel, javaslataival. Távolabbra előre tekintve az a célunk, hogy integrált gyűjtőportálként egyszerre segítsük az adományozó cégeket és magánszemélyeket, a megadományozottaknak pedig minél nagyobb nyilvánosságot tudjunk teremteni.
 
-Hogyan kapcsolódik ez a kezdeményezés a cég alaptevékenységeihez?
 
D.A.: – A Voxinfo Kft. fő profilja – immár 12 éve –, a különböző típusú online fizetési szolgáltatások biztosítása, elsősorban az interneten és a különféle webes felületeken történő befizetések technológiai támogatás révén. A közelmúltban létrehoztuk ezt a kimondottan az adományozó szervezetek igényeire épülő webes felületet, amit Adományportálnak kereszteltünk el. Az adománygyűjtők is időnként meghatározzák az elfogadható támogatások mértékét és formáját. Hangsúlyozni szoktam, hogy a mi munkánk az adományozási folyamat sajátosságaihoz illeszkedik. Például a rendszeres időközönként adományozni kívánóknak az erre irányuló egyértelmű szándék esetén nálunk csak egyetlen egyszer kell regisztrálniuk, azaz egyetlen döntést kell meghozniuk. Természetesen ebből a rendszerből bármikor ki is lehet lépni.
 
- Milyen az új honlap fogadtatása a látogatói körében?
 
D.A.: – Egy új oldalnak – pláne, ha ennyire speciális jellegű –, mindig kell egy bizonyos idő a felfutásához és az elterjedéséhez. Az első visszajelzések nagyon biztatóak a számomra, különösen így, hogy semmiféle komoly reklám, vagy pr-kampányt nem folytattunk az Adományportál megismertetése érdekében.
 
- Milyen előkészítő munka előzte meg az Adományportál beindítását?
 
D.A.: – Két részből állt ez a munka, egyrészt a technológia hátteret kellett kialakítanunk, másrészt megteremteni egy speciális fizetési felületet. Hosszasan tanulmányoztuk magát a magyarországi adományozási folyamatot is, és meg kellett ismerkednünk az adománygyűjtő szervezetek szokásos igényeivel is. felmértük azt is, hogy a befizetéseket követően milyen igazolási igények keletkezhetnek az adományt-nyújtók részéről.
 
- Ez a kezdeményezésük a Voxinfo CSR-tevékenységi körébe sorolható, vagy csak egy újabb nyereségérdekelt divíziót hoztak létre a vállalkozáson belül?
 
D.A.: – Egyértelműen a társadalmi hasznosság vezérelt bennünket. Ennek érdekében tudatos közvetítői szerepre törekszünk az adományozók és a támogatásokat igénylők között. ennek érdekében minden esetben hozzájárulunk, hogy az adománygyűjtők beillesszék a saját oldalukra ennek a fizetési módnak a lehetőségét. Az adományfizetési lapok pedig közvetlenül az adományozók előtt jelennek meg virtuálisan. A honlapunk egyszerre adománygyűjtő közösségi portál, és korszerű online fizetési eszköz is. Minden konkrét adományozási aktivitást követően két levelet küldünk ki: egy köszönetnyilvánítást tartalmazó üzenetet az adományt nyújtónak és egy másikat, a támogatottaknak, hogy azonnal értesüljenek, milyen összegű adomány érkezett a kedvezményezett bankszámlájára.
 
- Az Önök CSR-tevékenysége tehát a társadalmi problémák emgoldása iránti elkötelezettségből fakad. Milyen eredmények elérése esetén tartja majd sikeresnek az Adományportált?
 
D.A.: – Azt tapasztalom, hogy Magyarországon a mindennapi életben még mindig a bankkártyával történő fizetési mód tekinthető a legáltalánosabbnak. Nem tagadom, hogy az Adományportál életre hívása során fontos szempont volt számunkra, hogy minél nagyobb ismertséget szerezzünk a nonprofit szférában. Ha a Voxinfo presztízse ugyanolyan mértékű lesz, mint a nyereségérdekelt szervezetek körében, a magam részéről abszolút elégedett leszek ezzel a tevékenységünkkel is.
 
- Mit kell tenni annak a nonprofit szervezetnek, akik adománygyűjtéssel kívánják célkitűzéseiket megvalósitani? Hová kell fordulniuk?
 
Dr. Domán András: – Mindenki látogassa meg az adományportált (http://adomanyportal.hu), aki adománygyűjtő kampányt, vagy ilyen jellegű akciót tervez, és ott minden érdemi tudnivalót meg fog találni. Igyekeztünk egy nagyon letisztult, átlátható felületet teremteni, ahol minden funkció a támogatások eredményességét szolgálja.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >