Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow  Egy jó film tükör lehet a számunkra
 Egy jó film tükör lehet a számunkra Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2013. február 18.

Image A közelmúltban új rendezvénnyel gazdagodott a székesfehérvári reformátusok gyülekezeti program tára „Futó kockák” elnevezéssel. Bár az ország más közösségeiben is szerveznek keresztyén filmklubot, a fehérvári kezdeményezés mégis sajátos arculattal rendelkezik.

 
- Lelkészfeleségként, gyülekezeti tagként, figyelemmel követem a férjem szolgálatát, éppen ezért tisztában vagyok azzal, milyen igények fogalmazódnak meg gyülekezetbe járó tagok részéről. Sokféle lehetőség van, ugyanakkor, valljuk be, sok minden hiányzik még – mondja Somogyiné Gyüre Mária.
 
A „Futó kockák” címre keresztelt, a közelmúltban a Székesfehérvári Református Egyházközségben elkezdődött filmklub vezetőjét kérdeztük. Bevallja: kedveli a filmeket, bár nem számít kimondottan „filmfalónak”. Ebből következik, hogy megválogatja, mit néz meg.
 
- Szeretem a jó filmes alkotásokat, véleményem szerint hasznos tanítóeszköz lehet, amelyet Isten segítségével fel tudunk használni életünkben. Először Fűtő Róbert lelkipásztor testvértől szereztem tudomást arról, hogy már évek óta filmklubot szervez Budapesten, hamarosan elolvastam hasonló témában megírt könyvét és tanulmányoztam honlapját, meghallgattam más testvérek véleményét is, hogy miben gazdagodtak az alkalmon? Érlelődött bennem a kérdés, mi lenne, ha egy hasonló klubot a székesfehérvári egyházközségben is útjára indítanánk?
 
A gondolatokat végül tett követte, s az elmúlt év októberében útjára indult a fehérvári filmklub. Menetrendje is napvilágot látott, havonta minden harmadik péntek 19 órai kezdéssel. A névválasztás párjával, Somogyi László lelkipásztorral történő beszélgetés közben született meg, amikor férje egyszer csak kimondta a „futó kocka” elnevezést. Gondolatban már össze is adódott fejében, hogy ez lesz a klub helyes elnevezése. Nem titkolt szándék, hogy a név utal a friss gyülekezeti alkalom kicsit humoros, kissé játékos, és persze csipetnyi rejtélyes jellegére.
 
Sokan talán meglepődnek rajta, hogy egy keresztyén filmklub miért nem vallásos témájú filmeket tűz a műsorára? Természetesen erre is meg van a magyarázat.
 
- Az Úr világosan beszél róla, amikor az Atyához imádkozott a tanítványokért, hogy nem azt kéri, Isten vegye ki az övéit a világból, hanem azt, hogy őrizze meg őket a gonosztól. Mindebből világossá lett a számomra, hogy nem kell mindent kizárni az életünkből. Egy hívő is elmegy meghallgatni hangversenyt, megnéz egy filmet a moziban, színházba jár- nem mindegy azonban, mit tekint meg, és hogyan ítéli meg az ott látottakat. Erre jó lehetőség a filmklub.
 
Egy cselekmény dús film számos eseményt mesél el, kapcsolatok sorozatát mutatja be. Történések egész láncolatát, emberi sorsokat ismerhetünk meg, szokásokba nyerhetünk betekintést, egyúttal megvizsgálhatjuk, felismerjük-e benne magunkat. Egy-egy tartalmas film tükör is számunkra, hogy milyenek is vagyunk valójában?
 
A kezdeményezők szándéka, hogy valódi közösségé formálódjon a pénteki kör. Olyan közösséggé, ahol bátran lehet nevetni, de nem kell szégyellni egy-egy legördülő könnycseppet sem, és ahol őszintén elgondolkodhatunk a film üzenetén. Közben az ige is elhangzik egy-egy bizonyságtétel által. Mara fontosnak tartja: nem hagyományos szerkezettel bíró bibliaóráról van szó. Sokkal inkább egy kötetlenebb, formabontó alkalomról.
 
Az Élő Isten sincs kizárva a rendezvényről, sőt, Ő van elsőként meghívva, Akire a résztvevők is várnak. A film új missziói lehetőséggé nőtte ki magát - fogalmazza meg a rendezvény háziasszonya, aki a program levezetéséhez továbbra is számít lelkipásztor férje segítségére. Örömmel látták, hogy januárban már két ifjú hölggyel gyarapodott a „mozilátogatók” létszáma.
 
A sorozat keretében megtekintették a „Nevem Sam”, a „Csendszimfónia”, a „Kapcsolat”, legutóbb februárban pedig a „Csokoládé” című filmeket. Enni és innivaló is várja hagyományosan a nézőket a következő márciusi találkozón, a film címe azonban maradjon addig is meglepetés.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >