Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Az alapszakasz után hogyan tovább? Nyomtatás E-mail
Írta: Albacomp   
2013. február 21.

Image Mint ismert, ebben az idényben változott a bajnoki lebonyolítás. A közönség jól jár: plusz tíz meccs jön, ez lesz a középszakasz.

 
Még két forduló és eldől, milyen sorrendben zárják a csapatok az alapszakaszt. Hosszú évek hagyománya alapján ilyenkor már a rájátszás párosítására szoktunk tippelgetni, de most még nincs itt az ideje - jön ugyanis a középszakasz, ami módosíthatja a helyezéseket és eldönti a playoff szereposztását. Az alapszakasz első öt helyezettje kiegészül a nemzetközi porondról visszatérő címvédő Szolnokkal, és ez a hat csapat játszik a felső-, míg a további hat az alsóházi középszakaszban.
 
Utóbbiból az első kettő aztán majd csatlakozik a bajnoki rájátszás mezőnyéhez. A felsőházi középszakasz célja, hogy eldöntse, a playoffban ki milyen pozícióból indul. A hat gárda teljes oda-vissza kört játszik, vagyis mindegyikre tíz mérkőzés vár.
 
Ez a tíz a plusz az évek óta megszokott meccsszámhoz képest - egyben remélhetőleg az izgalmak garanciája. A szurkolók mindenhol, így Fehérváron is öt hazai meccsel többet kapnak, de ha idegenbe is elkísérik kedvenceiket, tíz rangadót nézhetnek meg - márpedig az első hatban tényleg minden párosítás rangadónak fog számítani.
 
A műsor is kész van már, egyelőre természetesen csak helyezési számok, nem csapatnevek szerepelnek benne. A középszakasz március 6-án vagy 9-én kezdődik és április 20-ig tart. Másfél hónap alatt játsszák le tehát a csapatok mind a tíz meccsüket.
 
Főleg a középszakasz második felében sűrűsödik a program, ott már háromnaponta lesznek mérkőzések. A párosítás az alapszakasz-helyezések függvénye, fontos tudni, hogy az alapszakasz győztese kapja az 1-es, a Szolnok a 2-es "rajtszámot" - a bajnokságban eddig résztvevő csapatok közül a többi értelemszerűen eggyel nagyobbat, mint a helyezése volt.
 
Az első fordulóban az alapszakasz első (A1) az ötödikkel találkozik (A6), a Szolnok pedig (A2) a negyedikkel (A5). További párosítás:A4-A3. Ahogy arról sok szó esett, ezt a középszakaszt bónuszpontokkal indítják a csapatok. Az alapszakasz győztese és az Olaj 3-3, az alapszakasz 2-3. helyezettje 2-2, míg a 4. és 5. helyezett egyaránt 1 ponttal nyit. A győzelmek 2 pontot érnek, a középszakasz végére ez a pontozás alakítja ki a sorrendet. Közben az alsóházban (ahol csak egykörös a középszakasz!) is kialakul a sorrend, és az ottani első kettő csatlakozik (7. és 8. helyezettként) a felsőházi rájátszáshoz.
 
Ennek menetrendje a megszokott, az első a nyolcadikkal, második a hetedikkel találkozik és így tovább. A rájátszás vélhetően április 24-én kezdődik, és bajnoki döntő esetleges ötödik mérkőzése, tehát a szezon legkésőbbi befejezése június 2-án esedékes. Közben lesz Magyar Kupa-döntő is, ennek versenykiírásban rögzített időpontja március 30-31.
 
Bőven vár tehát még kihívás és feladat az Alba Fehérvárra, ismét jönnek a hazai meccsek is - a szezon legjobb része ezután következik!
 
Ebbe persze már beleértendő az alapszakaszból hátralévő két találkozó, mert számunkra (is) most dől el, milyen pozícióból, hány ponttal indítjuk majd a középszakaszt.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >