Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gyermekfoglalkozások az egészséges fogakért
Gyermekfoglalkozások az egészséges fogakért Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2013. február 25.

Image Nagycsoportos óvodások ismerkednek meg a helyes fogápolással. A korosztályuknak megfelelő játékos formában a fogbetegségek megelőzésére és kiszűrésére irányítja a gyermekek figyelmét az a program, amelyet Székesfehérvár Egészségfejlesztési Tervének részeként valósítanak meg. A sorozatról egy sajtónyilvános foglalkozáson számolt be Brájer Éva alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Dr. Kristóf Edit gyermek és felnőtt fogorvos adjunktus, valamint Halmai Tamásné óvodaigazgató.

 
A fogak védelme kisgyermekkortól nagyon fontos, hiszen élethosszig szükség van rájuk. A megelőzés jegyében, a helyes fogápolás elsajátítására játékos foglalkozássorozatot dolgozott ki és indít útjára Székesfehérvár Önkormányzata a város Egészségfejlesztési Tervének keretében.
 
Minderről a Gyöngyvirág Óvodában megtartott bemutatón számoltak be.
 
„Gyermekeink egészsége mindannyiunk számára fontos kérdés. Néhány éve a televízióban láttam egy műsort, ahol egy doktornő játékosan mutatta be a fogmosást a gyerekeknek. Örülök, hogy egy ilyen fogápolással kapcsolatos sorozatra Székesfehérváron is sor kerülhet. A játék segítségével sok mindent elfogadtathatunk, sőt még meg is szerettethetünk gyermekeinkkel. Ez bizonyosodott be a TutiMenza program során szervezett foglalkozásokon is, amelyeket a helyes táplálkozásról tartottunk. Nagy elmaradásaink vannak, hiszen kevesen járnak rendszeresen fogorvoshoz és sokan félnek is tőlük. Remélem, javíthatunk ezen az időben, gyermekeinknél megkezdett programmal. – mondta el a sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester.
 
A foglalkozássorozatot a fehérvári nagycsoportos óvodásoknak indították el, szakember bevonásával. A fogszuvasodás hazánkban - elterjedtségét tekintve - népbetegség, a megelőzés és felvilágosítás tehát elengedhetetlen.
 
„Székesfehérvár igyekszik minden segítséget megadni az egészségtudatos élet megkezdéséhez. A városnak szerencsére van egy elfogadott Egészségfejlesztési Terve, amelynek keretében már számos szűrőprogramot, szakmai előadást szerveztünk. Örülök, hogy most gyermekeink fogápolása került a középpontba. Összefogás eredménye ez a foglalkozássorozat is, amely egyelőre 15 óvodában valósul meg, de mindenhova szeretnénk vele eljutni.” – fogalmazott Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.
 
Az óvodai ellenőrzött fogápolási gyakorlatok és életkorhoz igazodó, fogápolásban jártas szakember vezette interaktív programok nagymértékben hozzájárulnak a megfelelő szájhigiénére való neveléshez, ami feltétele a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogágy-betegségek megelőzésének.
 
„A legfogékonyabb korosztályt célozzuk meg ezzel a programmal. A maradandó fogak megjelenése, azaz 6 éves kor előtt célszerű a helyes fogápolás módjának megtanítása. Az óvodában nagy szerepe van a közös fogmosásnak, emellett fontos megtanítani a helyes fogmosás technikáját, megismertetni a szájápolásra használt eszközöket is a gyerekekkel. Olyan modelleket használunk, amelyek meghökkentőek és ezáltal hatásosak. A foglalkozás végén pedig meg is ajándékozzuk a gyerekeket fogkefével és fogkrémmel, hogy otthon a gyakorlatban is kipróbálják a látottakat-hallottakat.” – ismertette a foglalkozások menetét Dr. Kristóf Edit gyermek és felnőtt fogorvos adjunktus, a gyermek fog- és szájbetegségek szakorvosa.
 
A gyerekek fogászati modellen gyakorolhatják a hatékony fogmosást, megtapasztalhatják a fogszuvasodás folyamatát, és a kiváltó okokról is felvilágosítást kapnak. A foglalkozást a Gyöngyvirág Óvoda Cica csoportjában tartották.
 
„Óvodánk örömmel kapcsolódott be a foglalkozássorozatba, mint ahogy minden hasonló kezdeményezésben is partnerek vagyunk. Gyöngyvirág Óvodánkban a komplex egészség- és környezettudatos nevelést erősíti e lehetőség. Mivel ebben az életkorban életvitel - és szemléletalapozásról beszélünk, a fenntarthatóság miatt rendkívül fontos a szülői ház támogató együttműködése. Intézményünkben e téren teljes a harmónia, sok pozitív tapasztalatunk van.” – mondta el Halmai Tamásné óvodaigazgató.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >