Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
9,5 milliárd forint az állam által átvállalt székesfehérvári adósságállomány Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2013. február 28.

Image A kormányülésen eldőlt, hogy Székesfehérvár esetében az adósságállomány közel 70 %-át vállalja át az állam. A város számára ez 9,5 milliárd forintos tőketartozás konszolidációját jelenti, ennyivel kevesebb törlesztés terheli az elkövetkező években az önkormányzatot – jelentette be Vargha Tamás országgyűlési képviselője. Az erről szóló megállapodás részleteit Tállai András államtitkár sajtótájékoztatón ismertette szerda délután. A megállapodást Székesfehérvár nevében aláíró Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a rendszerváltoztatás óta ilyen jelentős kormányzati támogatást Székesfehérvár még nem kapott.

 
Januárban járt Székesfehérváron Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A kormány képviseletében akkor 5,4 milliárd forintot jelentő adósságrendezésről tárgyaltak az önkormányzattal. A keddi kormányülésen döntés született arról, hogy az állam az eredeti 40 %-hoz képest - elismerve az elmúlt évek fegyelmezett és takarékos gazdálkodását, valamint Székesfehérvárnak a magyar gazdaságban betöltött meghatározó szerepét - sokkal nagyobb részt, közel a maximális 70 %-ot vállalja át a fehérvári adósságállományból.
 
A konszolidációról szóló megállapodás aláírása kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte:
 
„Óriási segítséget nyújt a kormány minden településnek. Székesfehérvár a rendszerváltoztatás óta ilyen jelentős kormányzati támogatást még nem kapott. Egy tetemes, korábban felhalmozott adósságállomány kezelésében működünk együtt. Nagyon örülök, hogy sikerült növelnünk az állam által átvállalt tartozás összegét. Az önkormányzatot terhelő adósságszolgálatból összesen 9,5 milliárd forint tőketartozást vesz át az állam a konszolidációról szóló megállapodás keretében.
Ez azt jelenti, hogy az 1 székesfehérvári lakosára jutó adósságátvállalás összege 94.258 forint. Azzal, hogy ezektől az adósság-visszafizetési terhektől megszabadulunk, újabb fejlesztéseket valósíthatunk meg és még több uniós pályázat önrészét tudjuk biztosítani.
A költségvetés összeállításánál még nem számoltunk az adósságátvállalás pozitív hatásával, így most egy újabb, elsősorban útfelújításokból álló fejlesztési programot állíthatunk össze. A város továbbra is fegyelmezett gazdálkodást fog folytatni és természetesen nem szabad egy év alatt felhasználni a felszabaduló forrásokat, hanem több évre tartalékot képeznek majd ezek.”
 
Tavaly novemberben döntött a kormány az önkormányzati adósságállomány egy részének átvállalásáról, a tartozások újratermelésének elkerülése érdekében pedig több jogszabályt szigorítottak. Az irányelvek meghatározása után év vége óta folynak a tárgyalások a településekkel arról, hogy hány százalékos adósságkonszolidációra számíthatnak az államtól.
 
„2010-ben, amikor megtörtént a kormányváltás, akkor tűztük ki célul, hogy kihozzuk az államot, az önkormányzatokat és a magyar családokat az adósságcsapdából. Ahhoz, hogy ez a törekvés sikeres legyen, le kell zárni azt a folyamatot, amely egyre több feladatot és egyre kisebb finanszírozást biztosított az önkormányzatoknak. Sikerült megmenteni a megyei önkormányzatokat, megszületett az új önkormányzati törvény is. Ezt követően a kormány döntött arról, hogy alanyi jogon minden települést kiment az adósságcsapdából. Az ötezer fő alatti települések 100 %-os konszolidációban részesültek, a következő lépés a nagyobb lélekszámú települések.
Velük február 28-áig kell megállapodni az adósságátvállalás mértékéről, amely reményeink szerint minden esetben holnapig le is fog zárulni. 278 településen hétmillió lakost érint ez a szakasz. Székesfehérvár esetében a kormány figyelembe vette a jelentős örökölt adósságállományt, a több mint 1 milliárd forintos iparűzési adó kiesést, valamint a város gazdaságban betöltött szerepét. Így alakult ki a 9,5 milliárdos tőketartozás átvállalás.
Ha erre a kamatokat is rászámítjuk, az több mint 12 milliárd forintot jelent. A munkahely-megőrzés és -teremtés a kormányzati intézkedés célja.” – fogalmazott a fehérvári sajtótájékoztatón Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.
 
Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is részt vett az adósságkonszolidációról szóló tárgyalásokon.
 
„Székesfehérvár az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy jól használja fel a kapott kormányzati támogatásokat. A lakosság érdekében, a takarékos gazdálkodás és a folyamatos fejlődés jegyében működik az önkormányzat és ezért lehet méltó most arra is, hogy a legmagasabb támogatotti körbe kerüljön. Örülök, hogy sikerült az eredeti összeget jelentősen megnövelnünk és ezáltal a város adósságállományát 9,5 milliárd forinttal és kamataival csökkenteni. Székesfehérvár életét hosszú évekre előremutatóan pozitívan befolyásoló eredmény, hogy a kiemelt városok közé kerülhettünk az adósságátvállalásnál.” – hangsúlyozta Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.
 
A dr. Matolcsy György államháztartásért felelős miniszter és dr. Pintér Sándor helyi önkormányzatokért felelős miniszter által aláírt megállapodást Tállai András államtitkár hozta el Székesfehérvárra. A dokumentumot az önkormányzat képviseletében a sajtótájékoztatót követően dr. Cser-Palkovics András polgármester is ellátta kézjegyével.
 
Az állam a megállapodásban átvállalja a konszolidációba bevont adósságállomány tőketörlesztése mellett annak járulékait is, melynek figyelembe vételével a tényleges átvállalási összegről legkésőbb 2013. június 28-áig megállapodást köt az Önkormányzattal és annak hitelezőivel.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >