Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Legyen egy kék napod! Nyomtatás E-mail
Írta: Pásztor László dr.   
2013. március 07.

Image Március a vastagbélrák elleni harc hónapja. A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok hazánkban. Fejér megyében évente 230-250 áldozatot szed.

 
Záporozik ránk a sok jó tanács az egészséges életmóddal kapcsolatban, de semmit sem hallani erről az alattomos gyilkosról, a vastag-és végbélrákról. Évente Magyarországon 9000-nél is több új beteget diagnosztizálnak és ez a betegség évi 5000 ember halálárért felelős.
 
Pedig a korai diagnózis ezekben az esetekben is életmentő lehet. Semmi másra nem lenne szükség, mint 50 éves életkor fölött 1-2 évente elvégeztetni a székletvér-vizsgálatot. A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok hazánkban. Fejér megyében évente 230-250 áldozatot szed.
 
------Kialakulás, megelőzés
 
A vastagbélrák kialakulása több rizikótényezőre vezethető vissza. Ezek között szerepe van a rostszegény, kalória-és zsírdús étkezésnek, a mozgásszegény életmódnak, illetve a túlzott alkoholfogyasztásnak. Ezek mellett a vastagbélrák kialakulása genetikai hajlamra is visszavezethető.
 
A daganat kialakulása hosszú – 10-15 éves – folyamat. A tünetek nem egyértelműek, mivel számos más emésztőszervi megbetegedésre utalhatnak. Ilyen szimptómák lehetnek a megváltozott székelési szokások, szorulás, illetve hasmenés váltakozása, puffadás, hasi fájdalom, valamint a székletben vér megjelenése.
 
------Szűrés
 
A szűrővizsgálatok lényege, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, illetve a korai stádiumban lévő daganatot. Az időben felismert daganat gyógyítható! A szűrést székletvér-vizsgálattal végezzük. Alapja a polipok és daganatok gyakori vérzése, ami szabad szemmel legtöbbször észrevehetetlen. A szűrés során már nagyon kis mennyiségű vér is kimutatható a székletből.
 
------Kék színnel a vastagbélrák ellen
 
A „Legyen egy kék napod program” keretén belül minden év márciusában a kék színbe öltözők felhívják a figyelmet a betegségre, illetve így ünneplik azokat, akik túlélték a betegséget. A remény kék szalagja, azaz a kék csillag a vastag-és végbélrák nemzetközi szimbóluma.
 
Jelképezi mindazokat, akik ebben a betegségben meghaltak, vagy még harcolnak a daganat ellen. Felhívja a figyelmet arra, hogy a vastagbélrák, hasonlóan sok egyéb daganathoz, megelőzhető, szűrhető, kezelhető és időben felfedezve gyógyítható.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >