Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tiszti értekezlet a Megyeházán
Tiszti értekezlet a Megyeházán Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2013. március 07.

Image Meghatározó szerepet töltött be a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012-ben a megye közigazgatási rendszerében – mutatott rá évértékelő beszédében Magosi Lajos tű. alezredes, igazgató a tiszti értekezleten Székesfehérváron. Bittmann Tibor tű. ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálatának vezetője kiemelte: a katasztrófavédelem – folytatva a már megkezdett prevenciós hatósági és lakosságtájékoztatási tevékenységet - a jövőben mindent megtesz a megelőzésért.

 
Az évértékelő és feladatszabó tiszti értekezleten részt vett dr. Paróczai Csaba a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint a társszervek és a járási kormányhivatalok vezetői.
 
Magosi Lajos tű. alezredes, igazgató kiemelte: a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tevékenységét a jogszabályi változások, a valós kihívások alapján végezte 2012-ben, és nagy hangsúlyt fektetett a megelőzésre, a veszélyhelyzetek feltárására, a katasztrófavédelem reagáló képességének fokozására.
 
A hatékonyabb és a tűzoltók fokozottabb biztonságát célzó beavatkozások érdekében az igazgatóság új készenléti egységeként megalakult a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. Megújult a védelmi igazgatás rendszere is, amelynek részeként katasztrófavédelmi ismeretekkel rendelkező közbiztonsági referensek kerültek kinevezésre az első és a második katasztrófavédelmi osztályba sorolt településeken.
 
Az igazgatóság mindemellett célul tűzte ki a települések önkéntes szerepvállalásának erősítését a megelőzési, a felkészülési, és szükség esetén a védekezési, helyreállítási munkálatokban. A katasztrófavédelmi hatósági osztály integrált hatósági tevékenységet lát el a hatásköréhez tartozó első és másodfokú tűzvédelmi, polgári védelmi és iparbiztonsági szakterületet érintő feladatok terén.
 
Bittmann Tibor tű. ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálatának vezetője a mentő-tűzvédelmet érintően kiemelte: a korábbi hivatásos önkormányzati tűzoltóságok 2012. január elsejétől hivatásos tűzoltó-parancsnokságként az új egységes állami katasztrófavédelmi szervezetbe integrálódtak. Működési területük tavaly óta Magyarország teljes területét lefedik, munkájukat az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek egészítik ki, növelve ezzel az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát.
 
Az ezredes hozzátette: az iparbiztonság szakterülete kiemelt fontosságú feladattá vált. A létfontosságú rendszerek védelmére a jövőben is nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a gáz-, az áram- és a vízszolgáltatás kimaradása lakossági ellátási problémákhoz vezet, amellyel kapcsolatban azonnali intézkedésekre van szükség.
 
A polgári védelem szakterülete ma már a valós veszélyekhez igazítja feladatát, a hatósági munka hatékonyságának fokozásával kiemelten kezeli a katasztrófák megelőzését. Az új állami katasztrófavédelmi rendszer részeként megújult a képzési rendszer is, és az igazgatóságok, valamint a katasztrófavédelmi kirendeltségek a helyi feladatokhoz igazított szervezeti felépítésben végzik tevékenységüket.
 
Bittmann Tibor tű. ezredes végül kiemelte: a jövőben a már megkezdett úton kell továbbhaladni, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a prevencióra. Példaként említette a szén-monoxid-mérgezéseket, amelyekkel szemben mindenképpen fel kell lépni. Éppen ezért a katasztrófavédelem mindent megtesz a megelőzésért, de ha mégis bekövetezik a baj, fontos, hogy az állampolgárok tudják „mi ott leszünk és segítünk” – fogalmazott az ezredes.
 
Az értekezlet zárásaként a székesfehérvári és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség 2012. évi minősítő értékelésének átadására került sor.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >