Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow KÖZGYŰLÉS - ADÓSSÁGKONSZOLIDÁCIÓ, ÓVODÁK, RÉGI-ÚJ IGAZGATÓ A KÉPTÁRBAN
KÖZGYŰLÉS - ADÓSSÁGKONSZOLIDÁCIÓ, ÓVODÁK, RÉGI-ÚJ IGAZGATÓ A KÉPTÁRBAN Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2013. március 08.

Image A Közgyűlés egyperces néma főhajtással tisztelgett a héten elhunyt Dosztál Bélára. A testület elfogadta a Fejér Megyei Területfejlesztési Konzultációs Fórum beszámolóját, a Városi Képtár igazgatói megbízásáról, több óvodáról, a Nemzeti Emlékhelyről is tárgyalt, de szó volt a 2014-es fehérvári diákparlamentről. Határoznak arról is a városatyák, hogy a Fehérvár Estély bevételét a Szent Imre Iskolaházra és az Emlékév programjaira fordítsák. A 9.5 milliárd forintnyi adósságkonszolidáció Székesfehérvárt érintő kihatásairól pedig beszámolót hallgatott meg a testület.

 
Elfogadta a közgyűlés a Fejér Megyei Területfejlesztési Konzultációs Fórum beszámolóját. Balsay István Fehérvár korábbi polgármestere, a beszámoló hozzászólásában köszönetet mondott, hogy a város támogatja a fórumot. Elmondta, hogy hamarosan egy olyan vállalkozói fórumot tartanak majd, ahol a gazdasági szereplők mondhatják el véleményüket.
 
A testület határozott arról, hogy továbbra is Szűcs Erzsébet művészettörténész, népművelő vezeti a Városi Képtárt. 1995-ben kezdett dolgozni a Székesfehérvári Városi Képtár - Deák Gyűjteményben, majd néhány éven keresztül a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságánál osztályvezető, muzeológus, művészettörténész volt és 2006 óta vezeti az intézményt.
 


 
Jelenleg 16 önkormányzati fenntartású óvoda működik Székesfehérváron.Az elmúlt két évben több óvoda egy vezetés alá került. Az egyesítés sehol nem jár férőhelyváltozással, az csak szerkezeti átalakítást jelent. Az egyesítést követően valamennyi jogutód és beolvadó intézmény változatlan befogadóképességgel és változatlan csoportszámmal működhet tovább.
 
Az érintett óvodák új hivatalos neve: Napsugár Óvoda Nefelejcs Tagóvodája, Rákóczi Utcai Óvoda Mancz János Tagóvodája, Tolnai Utcai Óvoda Sziget Utcai Tagóvodája.
 
Határoztak a képviselők arról is, hogy a II. Székesfehérvári Jótékonysági Estély bevételéből 1.020.000 forinttal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székesfehérvári Szent Imre Iskolaházat, és 992.945 forinttal a 2013-as ünnepi emlékév méltó megünneplését támogatják.
 
Ugyancsak az emlékévvel kapcsolatos döntés volt, hogy a cégekkel folytatott egyeztetések eredményeként a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. úgy döntött, hogy közérdekű célból, a magyar értékek megőrzése érdekében 500.000 forint támogatást nyújt a Szent István Emlékév programsorozatának megvalósításához.
 


 
Az adósságkonszolidációról is tárgyaltak a képviselők. Mint arról korábban beszámoltunk a városvezetésnek sikerült elérnie, hogy 40% helyett a múltbeli adósságállomány 70%-át vállalja át az állam. Ez a százalékos arányt tekintve a törvényi maximum, és ezzel az egyik legkedvezőbb a nagyvárosok között. Ez a százalékos arányban történt kedvező változás a tőkeösszeget tekintve a korábban számított 5,4 Mrd Ft helyett 9,5 Mrd Ft, amely annyit jelent, hogy minden székesfehérvári lakosra 96 eFt átvállalás jut. Székesfehérvár ezt az állami segítséget nem működési hiány finanszírozására kell, hogy bevonja, a konszolidáció miközben sokat segít a 2015-2018-ban jelentkező nagy összegű tőketörlesztések teljesítésében - az elkövetkező évtizedben - mozgásteret biztosít régióvezető városunknak.
 
Hamis és csak a közvélemény félretájékoztatására alkalmas az a megközelítés, amely szerint az adósságkonszolidáció bármilyen elvonás kompenzációja lenne csupán. Az adósságkonszolidáció érdemi, Székesfehérvár mozgásterét nagymértékben növelő kormányzati támogatás - olvasható az elfogadott előterjesztésben.
 
A tájékoztatóban rögzített tények és adatok alapján kijelenthető, hogy az adósságkonszolidáció Székesfehérvár vonatkozásában a rendszerváltoztatás óta eltelt időszakban kapott legjelentősebb kormányzati segítség és támogatás, amely minden székesfehérvári ember közös sikere - hívta fel a figyelmet a napirend tárgyalásánál Cser-Palkovics András polgármester..
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >