Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Figyelemfelhívó programok a Down-szindróma Világnapján Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2013. március 22.

Image Kiállítás megnyitóval, és kulturális bemutatókkal folytatódott az Esélyegyenlőségi Tematikus Hét Székesfehérváron. A Down-szindróma Világnapján,  tegnap olyan programokat szerveznek, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat. Az Alba Plaza második alkalommal szervezett tematikus hetet a világnaphoz kapcsolódva.

 
Nagy volt az érdeklődés azon a kulturális délelőttön, amelynek az Alba Plaza adott otthont a Down-szindróma Világnapján. A programon a debreceni Angyalszív Alapítvány által készített fotókiállítást nyitották meg. Vámos Zsolt, az Alba Plaza igazgatója köszönetet mondott az eseményt szervező és azon résztvevő fehérvári oktatási intézményeknek, valamint a vidékről érkezett nagykanizsai és budapesti otthonokból érkezett csoportoknak.
 
Brájer Éva alpolgármester köszöntőjében kiemelte:
 
„Életünk egy akadálypálya. Az épek is úgy közlekednek, akár a gátfutók, annyi különbséggel, hogy a nehézségek kiszámíthatatlanul bukkannak fel, spontán, nem feltétlenül tökéletes reakcióra kényszerítve őket. A fogyatékkal élők tempója lassúbb, így életük is kiszámíthatóbb. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy könnyebb. Amit az egészséges ember könnyedén vesz, azt egy Down-szindrómás jóval nehezebben. Mégis, vannak dolgok, amelyeket a szindrómával élők érzékenyebben kezelnek, érzékelnek.”
 
Székesfehérvár alpolgármester a köszöntő végén hozzátette:
 
„Kívánom, hogy az Esélyegyenlőségi Hét ennek az érzékenységnek jegyében teljen, segítve a Down-szindrómások és környezetük közötti érintkezést.”
 
Brájer Éva alpolgármester arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a közelmúltban megbeszélést folytatott a város óvodáinak vezetőivel a befogadásról.
 
„Székesfehérvár Önkormányzata elkötelezett a téma iránt és keressük annak lehetőségét, hogy a város néhány óvodájában, a szülők kérésének megfelelően megvalósuljon a Down-szindrómával élő gyermekek integrációja.”
 
Az ünnepi megnyitót követően a meglepetésvendégként érkező Palkovics Krisztián magyar válogatott jégkorongozó ajándékozta meg a fellépő intézmények fiataljait, majd a budapesti „Értelmes Életért” Alapítvány fiatalokból álló Zoé Zenekar előadását hallgatták meg a szép számú érdeklődők. A Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon versmondója után a tánccsoport lépett a közönség elé.
 
Az Ezredéves Készségfejlesztő Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola táncosait követően pedig a nagykanizsai Fogyatékkal Élők Integrált Intézményének műsora hívta fel a figyelmet a Down-szindrómával élőkre. Az egész napos programsorozat koradélután a Városházán folytatódott, ahol a városnézést követően dr. Cser-Palkovics András fogadta a fogyatékkal élők csoportját.
 
Székesfehérvár polgármestere mesélt a Városházán folyó munkáról, a 2013-as Szent István Emlékév programjairól, valamint megmutatta a nagytanácsteremben található falfeliratokat és az Aba-Novák seccot. A nagykanizsai és a budapesti fiatalok beszámoltak a Belvárosban tett sétájukról, a város vezetője pedig invitálta őket az Emlékév további programjaira is.
 
A Down-szindróma Világnapján szervezett program keretében a tegnap 17.15 órakor kezdődő Videoton – Pécs LigaKupa-mérkőzésen a csapatokat az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI, valamint a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai kísérték fel a pályára.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >