Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
66 előadás a Biblia 66 könyvéről Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. szeptember 15.

ImageMózes II. könyvéről hallhattak előadást tegnap este a református hívek a Széchenyi utcai Gyülekezeti Ház nagytermében. A Székesfehérvári Református Egyházközség ugyanis a múlt héten elindított egy sorozatot a Biblia Évéhez kapcsolódva – ennek keretében minden vasárnap rövid kortörténeti tájékoztatót tartanak a lelkipásztorok a Szentírás 66 könyvének egyikéről, s az istentisztelet is ehhez kapcsolódó igehirdetéssel gazdagodik.

Legutóbb Farkas Balázs beosztott lelkész elemezte Mózes második könyvét, amely kapcsán megjegyezte: csak mi, magyarok nevezzük így „Második Könyv”. A többi nyelvben magát a témát emelik ki címként, ami ez esetben az izraeliek Egyiptomból való kivonulása. A középpontban Mózes áll, a Sínai-puszta, az ottani történések, amelyeket a nép megtapasztalt, az átélt csodák.

E bibliai rész szerzője egyébként a liberális teológusok szerint nem Mózes. Ezt analizációjuk alapján hirdetik: irodalmi szempontból vizsgálják a különböző részeket, az időpontok alapján csoportosításokat végeznek, s ezek alapján osztják fel a könyveket részekre. Következtetésként pedig megkérdőjelezik a keletkezés időpontját, s magát az írót is.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Az evangéliumi hívők szerint viszont Mózes rótta le a Sínai-hegy közelében. Ezt támasztja alá a II. köny 17. részének 14. verse, s a 24. rész 4. verse is, amikor Mózes leírja az Úrral való beszélgetését, a nép és Isten közötti szövetség megkötését. De még ennél is erősebb érv az, hogy Jézus is beszél Mózes könyvének létezéséről. Kijelentetjük tehát, hogy az evangéliumi hívők véleménye többféle szempontból nézve is igazolást nyer.

A II. könyv témája, hogy Isten egy újabb szövetséget köt a kiválasztottakkal: azzal, hogy az emberek együtt menekülnek, s közösen kelnek át a pusztán, összekovácsolja őket. Korábban nem beszélhettünk ilyesfajta közösségről. Ráadásul egy olyan nemzetté is váltak, amely tagjai tudták: közöttük fog majd megszületni a Messiás…

Akinek e rövid beszámoló felkeltette az érdeklődését, látogasson el a következő alkalomra a székesfehérvári reformátusokhoz, amikor – aktuálisan – a III. könyvet elemzi majd a „soron következő” lelkész.

 
< Előző   Következő >