Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Szén-monoxid-érzékelők átadása
Szén-monoxid-érzékelők átadása Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2013. április 15.

A szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében első ütemben tizenöt Fejér megyei közintézmény részére adtak át szén-monoxid érzékelőt. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság összesen ezerhétszáz berendezést ajánlott fel a nevelési- és oktatási, valamint a kórházi és szociális ellátást nyújtó intézményeknek. Fejér megyében ebből közel száz mérőkészülék kerül kiosztásra.

 

A fűtési szezon szinte minden napján lehet hallani a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos híreket. A balesetek és tragédiák a készülékek rendszeres karbantartásával és - kiegészítő védelemként - szén-monoxid-érzékelők használatával megelőzhetőek. A tavaly októberben megalakult Országos Tűzmegelőzés Bizottság kiemelt feladatként kezeli a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzését, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy évről-évre nő az ilyen esetek száma.

A megelőző kampány több részből áll. Első lépésként elkészült egy kampányfilm, amely a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, továbbá a BM OKF Médiaszerverén is megtekinthető.

A bizottság pénzügyi forrásai terhére 1700, a vonatkozó szabványoknak megfelelő szén-monoxid-érzékelőt vásárolt, amelyeket nyitott égésterű, gázüzemű tüzelőberendezést használó közintézményeknek ajándékoz, mert az ezekben élők fokozottabban ki vannak téve a szén-monoxid-mérgezés veszélyének.

A megelőzési kampány részeként Fejér megyéből első ütemben 15, nyitott égésterű, gázüzemű tüzelőberendezést használó közintézmény vehetett át egy-egy szén-monoxid-érzékelőt április 12-én, Székesfehérváron. A berendezéseket Magosi Lajos tű. alezredes, a megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke adta át az intézményvezetőknek. A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ lepsényi lakóotthonának igazgatója április 10-én, szerdán vette át a szén-monoxid érzékelőt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Fejér megyében az év végéig összesen kilencvenkettő mérőkészülék kerül kiosztásra.

Székesfehérváron első ütemben az alábbi intézmények vehették át az Országos Tűzmegelőzési Bizottság felajánlása alapján a szén-monoxid-érzékelőt:
•        Egyesített Szociális Intézmény I-II-III. számú Idősek Otthona és I-II-III-IV. számú Gondozási Központ - Székesfehérvár       
•        Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ, Bölcsödei Szakmai Egység - Bicske
•        Budapest Fővárosi Önkormányzat Kossuth Zsuzsa Gyermekotthona és Általános Iskolája - Bicske
•        Fejér Megyei Ápoló-gondozó Otthon - Bicske
•        Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ - Káloz
•        FM Gyermekvédelmi Központ Lakóotthona - Lepsény
•        Harmónia-Gondoskodás Idősek Otthona - Martonvásár
•        Gondozási Központ és Idősek Otthona - Csákvár
•        Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona – Polgárdi

Az ünnepségen a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, Vásárhelyi János a gyermekek nevében köszönte meg a felajánlást.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan gáz, és a szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ugyanakkor megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező.

A háztartásban számos lehetséges szén-monoxid-forrással találkozhatunk:
•        eldugult kémény
•        rosszul szellőztetett, fűtőberendezésekkel ellátott helység
•        nem rendeltetésszerűen működtetett fűtőberendezés
•        rosszul működő gáztűzhely, szagelszívó
•        benzinüzemű motorok, gépek zárt helyiségben való használata
•        széntüzelésű grillek, sütők zárt térben való használata
•        rosszul szellőző vagy helytelenül működtetett vízmelegítők és egyéb háztartási eszközök
•        sérült kazán, rossz tömítések

Az akár halálos kimenetelű esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők. Javasoljuk, hogy ismerje meg a szén-monoxid-mérgezés veszélyességét, a kockázatot ne becsülje alá csak azért, mert „eddig is minden rendben volt”. Összegzésképpen az alábbiakat tanácsoljuk:
•        Gondoskodjon arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetését pedig haladéktalanul kezdjék meg!
•        Rendszeres időközönként vizsgáltassa meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek!
•        Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, rendszeres szellőztetéssel mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról!
•        A fentieken túl, kiegészítő védelemként fontos a szén-monoxid-érzékelő beszerzése, amely a kritikus szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére!

A szén-monoxid-koncentráció emelkedését a szén-monoxid-érzékelő jelzi, ezért javasolt a rendszeres felülvizsgálatok és karbantartások elvégeztetése mellett kiegészítő védelemként ilyen mérő-érzékelő berendezést vásárolni és lakásunkban elhelyezni. A készülékek piaci ára 4 és 30 ezer forint között mozog, típustól és használhatóságuk időtartamától függően.

A most átadott készülékek 50 ppm szén-monoxid-szint alatt (ennél a térfogatszázaléknál egy köbméternyi levegőben ötven köbcenti szén-monoxid van) 60-90 percen belül, 100 ppm-nél 10-40 percen belül, 300-as szintnél pedig már három percen belül riasztanak. Hangerejük 85 decibeles. (Összehasonlításképpen, egy porszívó hangereje egy méterről nagyjából 80 decibel, egy kamioné ugyanekkora távolságról pedig már 90). Működésükhöz három darab ceruzaelem szükséges. A készülék mínusz tíz és plusz negyven fok között működőképes, falra vagy mennyezetre kell felszerelni.
 

 
< Előző   Következő >