Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Készüljünk a tavaszi közlekedésre!
Készüljünk a tavaszi közlekedésre! Nyomtatás E-mail
Írta: ORFK   
2013. április 16.

Image Az évszakok váltakozásához igazodva a vezetési stílusnak is alkalmazkodnia kell. A tempós haladást akadályozó rossz látási és útviszonyok, vagy egyre erősödő napfény és sima, csúszásmentes útfelület fogadja a közlekedőket. Ilyenkor nem az óvatos, körültekintő, lassabb sebességű vezetés kerül előtérbe, hanem a lendület, a felszabadultság öröme keríti hatalmába a járművezetőket.

 
A közlekedés legfőbb velejárója, az elővigyázatosság gyakran a háttérbe szorul. Az átlaghőmérséklet emelkedésével és folyamatos változásával szeszélyessé válik az időjárás. Tavasszal esik a legtöbb eső, amihez gyakran erős szél is párosul. Az esőtől vizes, csúszós úton a látási viszonyokat befolyásolja a megjelenő pára-, illetve ködfolt, a nedves útburkolat miatt a jármű könnyebben megcsúszik, a féktávolság is jelentősen megnő.
 
A vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre. Egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotoros kerékpárosok és motorkerékpárosok.
 
Nagyon fontos, hogy a motorkerékpárosok – a téli kényszerpihenőt követően – készítsék fel járműveiket a közlekedésre, ellenőrizzék azok műszaki állapotát, de saját maguk felkészítéséről se feledkezzenek meg, hiszen a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, továbbá tompulhatnak a reflexek.
 
A gyalogosok és a kerékpárosok is – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell.
 
Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. Az esős-szeles időben a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben mielőbb célhoz szeretnének érni.
 
A kerékpárosok és a gyalogosok által okozott, illetve érintettségükkel bekövetkezett közúti közlekedési balesetek számának csökkentésére a Rendőrség mind a közlekedésbiztonsági kommunikációs és propaganda tevékenysége során, mind a közúti ellenőrzések alkalmával kiemelt figyelmet fordít.
 
Tavasszal a Rendőrség a Nemzeti Közlekedési Hatósággal (a továbbiakban: NKH) együttműködve nagy hangsúlyt fektet a gépjárművek tavaszi felkészítésére, illetve a gépjárművek, kerékpárosok, gyalogosok ellenőrzésére, melynek során hasznos tanácsokkal látjuk el a közlekedőket.
 
A gépjárművek ellenőrzésének alapvető célja az időjárás változásból eredő, a közúti közlekedéssel kapcsolatos változásokra való fokozott figyelemfelhívás, a járművek megfelelő műszaki állapotának tematikus – elsősorban a gumiabroncsokra és a világító- és jelzőberendezésekre fókuszáló – ellenőrzése, valamint a huzamosabb ideig álló gépjárműveknek a tavaszi garázsból való kiállás előtti műszaki megvizsgálása, nyílt nap keretében (az NKH vizsgálóállomásain) való ingyenes állapotfelmérése.
 
< Előző   Következő >