Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Konferencia a gyermekek áldozattá válásának megelőzéséről
Konferencia a gyermekek áldozattá válásának megelőzéséről Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. április 19.

Image Az áldozattá válás megelőzését célozza meg az a konferencia, amelyet a Fejér Megyei Rendőr- főkapitányság szervezett, együttműködve a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatával és az Echo Innovációs Műhellyel „Áldozatvédelem gyermekkorban” címmel tegnap a Fehérvári Civil Központban. A program a TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0025 számú, a„Csillagkapu” modell-program az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés fejlesztése érdekében Fejér megyében elnevezésű projekt keretei között valósul meg.

 
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya felhívta figyelmünket arra, hogy nem lehet elég korán kezdeni a megelőzést. Ez volt a mottója a tegnapi konferenciának, amely a „Csillagkapu” modell- program bűnmegelőzési moduljához kapcsolódóan kerül megrendezésre, az eseményre Fejér megye összes óvodájának óvodavezetője meghívást kapott. A Csillagkapu program célja az áldozattá válás megelőzése, valamint az áldozatok megsegítése a térségben.
 
 

 
A projekt szerves részét képezi a Fejér Megyei Rendőr- főkapitányság által elindított „Ovi- zsaru” program. Az óvónők alapképzése során nem szerepel a bűnmegelőzés és az áldozattá válás elkerülésének ismerete. Ezt is figyelembe véve került kidolgozásra, és indult el Fejér megyében 2005-ben az „Ovi-zsaru” program, kifejezetten óvodásoknak kidolgozott tematikával, amely már annyira kedvelt programmá vált, hogy az ország több óvodájában is jelen van.
 
A program sikerét igazolja, hogy egyre több óvoda csatlakozik hozzá országszerte, közel 17 000 gyermek ismerkedhetett meg Rendőr Robival az évek leforgása alatt. A nagycsoportos korosztály lassan iskolába megy, gyakran egyedül vannak otthon vagy a játszótereken. Akár, ha csak kevés időt is töltenek felnőtt felügyelete nélkül, saját érdekükben is szükséges tájékoztatni őket a helyes viselkedésformákról.
 

 
 
Az „Ovi-zsaru” program játékos, figyelemlekötő, érdekes, kommunikációra törekvő prevenciós programsorozatában szerepet vállal az egyenruhás rendőr, az óvodás, az óvónő, a szülők, valamint nagyobb testvér, akár a nagyszülő is. Fontos eleme a programnak, hogy a gyerekek testközelben találkozzanak az egyenruhással, ezzel megtapasztalhatják azt is, hogy hús - vér ember ő is, aki szereti a gyerekeket, szeret játszani, és amennyiben bajba kerültek, segítséget lehet tőle kérni.
 
Az „Ovi-zsaru” több modulból áll, amely mesékre, történetekre, szerepjátszásra épül. Az óvónőknek igen nagy szerep jut a programban, hiszen gyakorlatilag egész nap a gyerekek közt vannak, így könnyebben be tudják építeni a foglalkozást a napi teendőkbe. A „Csillagkapu” modellprogram kapcsán az Ovi-zsaru prevenciós programhoz egy kifejezetten a foglalkozások feldolgozásához használható kisfilm és klip készült el.
 

 
 
Mind a klip mind a kisfilm a rendezvényen debütál, itt ismerkedhet meg először a nagyközönség a két főszereplő óvodással, Rosszcsont Ricsivel és húgával, Rosszcsont Rozival. A konferencia előtt a programról Neubauer Tamás r. őrnagy és Mahler Balázs projektvezető tartottak sajtótájékoztatót. A tájékoztatót követően bemutató foglalkozást tartottak a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai a gyerekeknek.
 
A konferenciát Dr. Varga Péter r. ezredes a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nyitotta meg, majd az ovisoknak apró ajándékokat adott át. A konferenciát követően lehetőség nyílt arra is, hogy megyénk azon intézményei is jelentkezhessenek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság által elindított „Ovi-zsaru” programhoz, amelyek ez idáig még nem tették meg.
 
< Előző   Következő >