Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Az ország tehetséges zenészpalántái Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2013. április 19.

Image Nagysikerű nyitóhangversennyel kezdődött meg hivatalosan a XII. Országos Alba Regia Kamarazenei Verseny tegnap este a Hiemer-ház báltermében. A három napos versenyre az ország 34 intézményéből érkeztek diákok Székesfehérvárra, hogy összemérjék tudásukat. A nyitóhangversenyen Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a részvevőket.

 

A XII. Országos Alba Regia Kamarazenei Versenyen az ország zeneiskoláinak, alapfokú művészetoktatási intézményeinek legjobb kamarazenészei lépnek fel április 18-a és április 20-a között, Székesfehérváron.  A kamarazenekaroknak lehetősége nyílik arra, hogy összemérjék tudásukat, az őket kísérő felkészítő tanárok pedig tapasztalatot cserélhetnek. Az ifjú, tehetséges zenészek, akik a helyi elődöntőket követően jutottak be az országos megmérettetésre, már csütörtökön délelőtt megkezdték a versenyt az öttagú szakmai zsűri előtt.

„A háromnapos rendezvény a társas zenélésről szól. A diákok átélik az együttzenélés örömét, megtanulják szabályait.” Így kezdte köszöntőjét a verseny nyitónapján, csütörtökön délelőtt Fekete Ferenc. A szervező Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta: „2013-ban ünnepeljük intézményünk fennállásának 100. évfordulóját. Városunkban is jubileummal emlékezünk Szent Istvánra és az 1938-as eseményekre. Bízunk benne, hogy ehhez az ünnepségsorozathoz méltón járul hozzá az általunk szervezett kamarazenei verseny, amelyet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Oktatási Hivatal is támogat.”

 

 


 

Fekete Ferenc hozzátette, a versenyt 36 éve rendezik meg, és az elmúlt időszakban eddig összesen több mint 3000 diák, több mint 1000 felkészítő tanár és több mint 850 csapat versenyzett. Az idei versenyre 34 intézményből 185 diákot és 84 felkészítő tanárt várnak.

A bemutató hangversenyek neves zsűri előtt zajlanak. Szabadi Vilmos, a zsűri elnöke Liszt-díjas, kétszeres MIDEM díjas, Bartók-Pásztory-díjas, Hungaroton-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: „Felelősség teljes pozíciót tölt be a zsűri, hiszen komoly versenyzők komoly produkciókkal készültek az idén.  Jó látni, hogy sok családban fontos a komolyzene, és itt most nemcsak a fellépőkre gondolok, hanem a támogatókra is. A nyugaton és keleten egyaránt tapasztalt jó példa már nálunk is egyre gyakoribb, vagyis nemcsak a nagy cégek, hanem egyre több magánszemély érzi annak fontosságát, hogy támogassa kultúrát, amely mindennél fontosabb!” – tette hozzá Szabadi Vilmos. A szakmai zsűri tagjai Lengyel Viktorné  zongoratanárnő, a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI nyugalmazott igazgatója, Angyal Zsuzsanna a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ütőtanára, Arnóth Balázs fagottművész, a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének egyetemi docense, kamarazene tanár, Moravetz Attila  klarinéttanár, a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola igazgatója.

A kamarazenei verseny nyitóhangversenye előtt az önkormányzat képviseletében Brájer Éva köszöntötte a megjelenteket. Székesfehérvár alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy Székesfehérváron az ünnepi Emlékévben rengeteg kulturális program van és örül, hogy ezek közé tartozik a kamarazenei verseny. „A zene az önkifejezés egyik legszebb formája. Felemelő, gyógyító erejű, ezért ismert hatékony terápiás eszközként. A zene minden, ami hang, a zene minden, ami szenvedély, a zene minden, ami képben nem mondható el.” – mondta köszöntőjében Brájer Éva.

A programok ma délelőtt folytatódnak. A Hermann László Zeneiskola nagytermében 10.00 órától 17.00 óráig zajlanak a bemutató hangversenyek, majd este 19.00 órától már a lazítás jegyében a Coco Loco koncertezik az Egyházmegyei Múzeum udvarán. Az eredményhirdetésre, díjkiosztóra április 20-án, szombaton kerül sor 10.00 órától, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti a gálahangverseny résztvevőit a Szent István Művelődési Házban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >