Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Aggódnak környezetükért a fehérváriak Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2013. április 23.

Image A környezetvédelmi problémákról készített felmérést a székesfehérvári felnőtt lakosság körében 2013. április 12-14. között az Echo Innovációs Műhely adatfelvételi részlege. A 300 fős, reprezentatív telefonos kutatás apropóját a Föld Világnapja adta. Az eredményekről sajtótájékoztató keretében számolt be Németh A. Violetta szociológus, és Viza Attila, környezetvédelmi feladatköröket ellátó tanácsnok.

 
A jeles eseményt 43 évvel ezelőtt rendezték meg először világszerte. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”, akkor ezzel a jelmondattal indult el a Föld Napja mozgalom.
 
Magyarország a ’90-es évek közepén csatlakozott a programhoz, és mára már a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált hazánkban. E neves nap alkalmából arra volt kíváncsi a Műhely, hogy a székesfehérvári lakosság hogyan méri fel a manapság egyre égetőbb környezetvédelmi problémák súlyosságát, mi az, ami szerintük nagyon, vagy mi az, ami kevésbé súlyos probléma térségükben.
 


 
A környezetvédelmi problémák közé sorolhatjuk – többek között – a levegő szennyezettségét, a tavak és folyók szennyezettségét, az utcai szemetelést, a csapvíz minőségét, a zöldhulladék nem megfelelő kezelését, a túlzott vegyszerhasználatot a földeken, illetve a műanyag hulladékok felhalmozódását.
 
Felmérték, hogy e problémákat milyen súlyúnak gondolják a Székesfehérváriak. A fehérvári felnőtt lakosság véleménye szerint átlagban a levegő szennyezettsége, a műanyag hulladékok felhalmozódása és a túlzott vegyszerhasználat a földeken súlyosabb probléma, mint a többi felsorolt tényező. A levegő szennyezettségét a kérdőívet kitöltők 54 százaléka súlyosnak ítélte, 46 százalékuk pedig inkább nem súlyosnak, vagy egyáltalán nem súlyosnak.
 
-----Egy átfogó nemzetközi közvélemény-kutatás szerint a világ legégetőbb környezetvédelmi problémája a vízszennyezés. A tavak és folyók szennyezettségének állapotát a székesfehérvári lakosság inkább megfelelőnek véli, 60 százalékuk szerint inkább nem, vagy egyáltalán nem súlyos problémának a szennyezettségüket. Maradva a víznél, a lakosok harmada szerint súlyos, kétharmada szerint pedig kevésbé súlyos gond a térségben a csapvíz minősége.
 


 
-----A környezetvédelem szempontjából fontos, hogy az emberek által termelt hulladékokat hogyan, milyen módon, és hatásfokkal dolgozzák fel. A zöldhulladék kezelésének környezetvédelmi problémája a fehérvári lakosság 61 százaléka szerint kevésbé súlyos probléma. Magyarországon a természeti erőforrások közül a legjelentősebb a talaj, melynek megóvása környezetvédelmi feladat. A túlzott vegyszerhasználatot a földeken a székesfehérváriak 53 százaléka súlyosnak, 47 százaléka kevésbé súlyosnak véli.
 
-----Ha nem változnak a jelenlegi fogyasztói igények, 2050-re 33 milliárd tonnával nő a világszerte gyártott műanyagtermékek mennyisége. A fehérvári felnőtt lakosság többsége nagyon súlyos, vagy inkább súlyos problémaként definiálta ezt a problémát.
 


 
----- Környezetünk megóvásához hozzátartozik az is, hogy mennyire szemetelünk az utcákon, közterületeken. A válaszadók többsége, 57 százalékuk szerint nem igazán probléma az utcai szemetelés a városban.
 
Összességében tehát elmondható, hogy a székesfehérváriak aggódnak a környezetükért. Legnagyobb problémának a műanyag hulladékok felhalmozódását illetve a levegő szennyezettségét tartják az emberek, de véleményük szerint veszély még a túlzott vegyszerhasználat is a földeken.
 
Az egyes társadalmi alcsoportokat tekintve főleg a nők, valamint az idősebb korosztály tagjai érzik ezeket a környezetvédelmi problémákat veszélyesnek. A kutatás részletes eredményei megtalálhatóak a www.echosurvey.hu honlapon.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >