Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Esélyegyenlőségi referenseket képez a Türr István Képző és Kutató Intézet Nyomtatás E-mail
Írta: Szakonyi Balázs   
2013. április 30.

Image A HEP megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy az önkormányzatok a jövőben pályázhassanak EU-s vagy hazai forrásokra, illetve hitelt tudjanak felvenni. A program valóban a lakosság érekeit képviseli, nem csak a terv elkészítse, hanem annak megvalósítása során is segíti a településeket – hangzott el a Türr István Képző és Kutató Intézetben tegnap megtartott sajtótájékoztatón.

 

 

Az országban először a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóságán indult el az a képzés még márciusban, ami az önkormányzatok által megbízott referenseket készíti fel arra, hogy elkészítsék településük Helyi Esélyegyenlőségi Programját. Először készül olyan átfogó dokumentum a településeken, amelyben minden célcsoport problémái felszínre kerülnek, és konkrét intézkedések fogalmazódnak meg. Ebben segít az ÁROP 1.1.16 Program keretében térítésmentesen a Türr István Képző és Kutató Intézet.

 

A Székesfehérvári Igazgatósághoz három megye (Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom) 401 települése tartozik. A Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársai közül 5 mentor 6 mentor asszisztens és 2 szakmai segítő vesz részt a munkában, minden segítséget megadva az önkormányzatoknak abban, hogy jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve elkészítsék a Helyi Esélyegyenlőségi Programjukat. A képzésen összesen 250 önkormányzati referens – köztük jegyzők polgármesterek – vesznek részt a Közép-dunántúli régióból.

 

A képzés első napján a résztvevőket a projektben közreműködő szakemberek tájékoztatták az oktatás menetéről, a Helyi Esélyegyenlőségi Programok elkészítésének folyamatáról, a HEP elkészítését szabályozó törvényekről, rendeletekről, a többi napokon a helyi problémák feltárásáról és a konkrét intézkedések kidolgozásról kapnak információkat a résztvevők.

 

Az önkormányzatok által megbízott munkatársak elsajátították a Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer, azaz a TEIR adatbázis használatát, valamint útmutatót kaptak az Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítéséhez szükséges HEP Fórum létrehozásának kritériumairól.

 

A referensek az első nap után házi feladatot is kaptak. A HEP elkészítéséhez szükséges adatokat kellett kikeresniük a megtanult módszerekkel a TEIR rendszerből illetve a saját adatbázisaikból. Ezen kívül tagokat hívnak meg saját HEP Fórumukba településükről, akik segítségével elindul az a folyamat, melynek végeredményeként elkészül a település Helyi Esélyegyenlőségi Programja.

 

 


 

 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata dr. Solymos Krisztinát bízta meg a HEP elkészítésével. A Egészségügyi, Oktatási és Szociális intézményi vezető úgy véli fontos, hogy a dokumentum elkészülése után az abban leírtak meg is valósuljanak. Az irodavezető hozzátette: a képzés magas színvonala azt is lehetővé teszi, hogy a képző központ mentorai a megvalósulást is nyomon kövessék, segítsék. Solymos Krisztina végül kiemelte: a képzési napokon a települések közti együttműködés szorosabbá fűzésére is lehetőség adódik.

 

Petróczi Ferenc a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóságának igazgatója kiemelte komplex programról van szó. Akkor, amikor az önkormányzatok a térítésmentes segítséget igénybe veszik minden célcsoportra kiterjedő esélyegyenlőségi tervről beszélhetünk, a mélyszegénységben élők, a gyermekek a nők az idősek  problémái is megjelennek a programban és intézkedési terv is készül.

 

 


 

 

Háttér:

 

A Türr István Képző és Kutató Intézet 2013. április 10-én konferencián nyitotta meg az ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 kódszámú "Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása" című projektet.

 

A projekt térítésmentes mentori segítséget nyújt a települések számára abban, hogy elkészítsék és megvalósítsák a Helyi Esélyegyenlőségi Programjukat. A HEP megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy az önkormányzatok a jövőben pályázhassanak EU-s vagy hazai forrásokra, illetve hitelt tudjanak felvenni.

 

A Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársai a projekt indulásakor egy 120 órás képzésen vettek részt, ami vizsgával zárult annak érdekében, hogy minél hatékonyabb szakmai munkával mentorálják az önkormányzatokat.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >