Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hallal, vaddal, borral, pálinkával és kulturális programokkal vár a Velencei-tó!
Hallal, vaddal, borral, pálinkával és kulturális programokkal vár a Velencei-tó! Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. május 03.

Image Gárdony város önkormányzata szervezésében idén, május 3-4-5-én rendezik meg a turisztikai szezonnyitó, kulturális és gasztronómiai fesztivált Agárdon, mely immár hatodik éve hagyományos, népszerű fesztiválja a városnak, a Velencei-tó térségének. Bemutatkoznak a Velencei-tó körüli pincészetek, borosgazdák, a régió pálinkafőzdéi, házigazda a nemzetközileg is kiváló szakmai hírnévnek örvendő Agárdi Pálinkafőzde.

 

A finom magyar halételek kóstolójáról az Aranyponty Halászati Zrt gondoskodik, a vadétel-különlegességekből a Magyar Országos Vadászkamara sátrában kaphatunk kóstolót. Az i dei fesztivál díszvendége az alkotó fiatalság: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Össztűz projektjébe kapcsolódhatnak be a vendégek a szabadstrandon! A nagyszínpadon fantasztikus produkciók: Rúzsa Magdi, Csík zenekar, a Honvéd Táncszínház, Bangó Margit, a Takács Tamás Dirty Blues Band, Laux József és Friends, MagyarVista Social Klub.
 
Színes kulturális kínálat a városban: Henning János erdélyi fotóművész kiállítása, M. Nagy László felvidéki fotóművész kiállítása, az Aranyponty Halászati Zrt. halászattörténeti kiállítása, a MOHOSZ horgászati kiállítása, az Alborada kórus koncertje.
 
A fesztivál keretein belül nyitják meg a Gárdonyi Emlékévet, pénteken, a fesztiválközpontból kerékpáros felvonulás indul a Velencei-tavi Galériába, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum közös vándorkiállítására, mellyel Gárdonyban is megnyílik a Gárdonyi Emlékév!
 
Agárdon, a Gárdonyi Géza sétányon Gárdonyi Géza kalandjáték lesz szombaton a helyi óvónénik szervezésében! Várvédő kalandok a Gárdonyi Rönkvárban szombaton és vasárnap Lábadi várkapitánnyal! A dinnyési hagyományőrző központból lovaskocsis kirándulások indulnak term& eacute;szetvédelmi őr kalauzolásával a Dinnyési Fertő természetvédelmi területre!
 
Együtt fedezhetjük fel a Velencei-tavat: szigetkerülő kenutúrák a VVSI-vel, sárkányhajózás a tavon, kirándulás vitorláshajóval ingyenes programként. Madárgyűrűző programok a Madárvártán! Hajózás a tó titkos nádrengetegébe az agárdi hajókikötőből. Vasárnap délelőtt gyermek-horgászverseny, és halételfőző verseny. Szombaton vendégeink a vadászok, aznap sólyomröptetés, trófea kiállítás és vadétel főző verseny is lesz.
 
Együtt kirándulunk a tó körüli településekre: tókerülő autóbuszos túra szombaton: emlékhelyek, múzeumok, látnivalók a Velencei-tó partján. Nyílt nap a dinny&ea cute;si halivadék nevelőben, ahol pontyszaporítást nézhetnek végig a látogatók! Nyílt napra, az Agárdi Pálinkafőzdébe pálinka taxi viszi a vendégeket, a Simon Pincészetbe kisvonattal érkezhetünk.
 
A fesztivál futóversenye szombaton 11 órakor indul a fesztiválközpontból a Pók Janó agárdi hosszútávfutó szervezésében! A gyermekek, családok részére koncertek, előadások, itt lesznek az ORT-IKI óriásbábosai és Bartha Tóni Paprikajancsi bábszínháza!
 
A fesztiválközpontban helyi civil szervezetek foglalkoztató sátrai: óriáskép rajzolás a Velencei-tavi Művészetbarátokkal, virágültetés cipőbe az Egészségdokk Alapítvánnyal, varrogatás, gyöngyözés az Inkreva varrókörrel. Az Agárdi Katolikus Templom mellett a Nyugalom szigete és gyermeksziget családoknak, gyerekeknek!
 
Az agárdi Biohintások évek óta, így idén is várják a családokat!
 
Programok:
 

Gasztronómia:

Velencei-tó körüli borosgazdák bemutatkozása: régi és új generációs borászatok! Kóstoló a fesztivál-közpotban! Bemutatkozik a Bálint Bormúzeum Pázmándról – keresse standjukat a fesztivál központjában!

A régióbeli pálinkafőzdék találkozója – házigazda a nemzetközi és hazai versenyeken aranyérmes Agárdi Pálinkafőzde!

Halból készült ételek – a magyar halfogyasztás népszerűsítése! Vendégünk Lévai Ferenc és az Aranyponty Halászati Rt.

- Halfőzőverseny vasárnap délelőtt! Jelentkezés és bővebb információ: 36 30 936 5336

- A fesztivál támogatója az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Szervezete!

- Vadfőzőverseny szombat délelőtt. Jelentkezés és bővebb információ 36 30 936 5396

- Nyílt nap az Agárdi Pálinkafőzdében. Óránkénti vezetett főzdelátogatás. Pálinka-taxi a központból óránként.

- Nyílt nap a Simon Pincészetben.Borkóstolás, pincelátogatás.

Kultúra:

Henning János erdélyi fotóművész kiállítása . Csáki Árpád történész vetítettképes előadása a Szent Ferenc zarándoklatról – a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központban, május 4-án, szombaton 10 órakor

- Gárdonyi 150 Emlékév tiszteletére a Láthatatlan ember arcai – a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkkiállításának megnyitója május 3-án, pénteken 17 órakor a Velencei-tavi Galériában

- Össztűz projekt – a BKF hallgatóival! Bővebben: http://ossztuz.blogspot.com

- Halászati kiállítás az Aranyponty Zrt. gyűjteményéből az Agárdi Közösségi Házban, a fesztivál három napján 10.00-18.00 h

Agárdi Katolikus Templom

10.00 -18.00 A Nyugalom Szigete és Gyermeksziget – a Katolikus Egyházközségek rendezvénye, az agárdi Szent István templomban és templomkertben, mely a fesztivál központjától száz méterre található, a Balatoni úton (7-es főút) Székesfehérvár irányában.

19.00 h Alborada vegyeskart hangversenye május 4-én, szombaton

A mi tavunk, a Velencei-tó – természetvédelem, a madárvilág felfedezése

Madárgyűrűző programok a Madárvártán szombaton és vasárnap.
Bejelentkezés Borsányi Andrásnál az \n Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen.

Előadással egybekötött hajókirándulás az agárdi hajókikötőből szombaton és vasárnap 15 órakor a Velencei-tó titkos világába (a látogatóktól egyébként elzárt terület)

Madárlesre indulás, kenutúrák a VVSI-vel szombaton és vasárnap 10.00-16.00 – a szabadstrand csónakkikötőnél lévő pontontól

Sárkányhajózás Derecskei Gáborral és csapatával – szigetkerülő túrák szombaton és vasárnap, 10.00-16.00  szabadstrand csónakkikötőnél lévő pontontól

Lovaskocsis kirándulások a Dinnyési Fertőre a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központból 11.00-16.00 h kétóránként szombaton

Vezetett gyalogtúrák az északi partra (természeti látnivalók). Indulás busszal Sukoróra, szombaton 10.30 h-kor a posta mögötti területről.

Nagy kul-túra a tó körül busszal, idegenvezetéssel (emlékhelyek, szülőházak, látnivalók).  Jegy ára: 600 Ft. (Busz indul a posta mögötti piactér területéről szombaton 10.30 órakor). Útvonal:Agárdpuszta (Gárdonyi Géza Emlékház, Velencei-tavi Galéria, Szent Anna kápolna), – Kápolnásnyék (Vörösmarty Emlékmúzeum) – Nadap (szintezési ősjegy)- Sukoró (Református templom, Néprajzi Ház) – Pákozd (Katonai emlékpart KEMPP) – Dinnyés (Hagyományőrző Turisztikai Központ) – Agárd (Sarvarc körösztye, Madárvárta)

Nyílt nap a Dinnyési Halivadék Nevelőben szombaton

Sport

Tó körüli kerékpártúrák
Kétóránkénti kerékpártúrák a városban

Szombaton délelőtt  11-kor fesztivál-futóverseny Pók Janó szervezésében több korosztálynak. Jelentkezés: \n Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Versenykiírás:

Időpont: 2013.05.04. szombat 11.00 g

Rendező: Gárdony Város Önkormányzata:

Versenycél: Hagyományteremtés, az egészséges életmód, a rendszeres sportolás, ezen belül a futás népszerűsítése

Verseny Fővédnöke: Tóth István Gárdony Város Polgármestere

Versenyközpont: A Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és pálinkafesztivál központja (Nádas étterem előtti parkoló)

Rajt: 11 óra, a versenyközpont közvetlen közeléből

Táv: 3.7 km, nagyrészt kerékpárúton, valamint forgalomtól elzárt úton

Cél: érkezés a fesztivál területére, a versenyközponttól kb. 150 m

Nevezés és rajtszám átvétel: Nevezési díj nincs, regisztrálni és rajtszámot felvenni 9 órától lehet a kijelölt helyen

Korhatár: Nincs.

Korcsoportok

0-10 év; 11-14 év; 15-20 év; 21-35 év, 36-50 év, 50 felett

Díjazás: Minden korcsoport 1-3 helyezettje (lány és fiú) ajándékot kap

Időmérés
A versenybírák segítségével
Eredményhirdetés
Valamennyi résztvevő beérkezése után
Útvonal
Rajt (Balatoni út (Gesztenye sor (Török Bálint utca (Szövetkezetek útja (
Nyár utca (Szúnyog utca (át a Balatoni út alatt (Tutaj utca (Vasút utca (
Vasút sor ( Cél)
A versenyen a KRESZ szabályainak betartása kötelező!
A szervezők fenntartják maguknak a jogot szükség esetén a versenykiírás módosítására
A versenyen mindenki a saját felelősségére vehet részt!
Legyél Te is részese rendezvényünknek Versenyzőként, vagy akár Nézőként!

Szeretettel várunk!

Fesztivál-központ, kreatív családi programok:

Óriás- kép festése gyerekekkel a Velencei-tavi Művészetbarátok Köre tagjaival. Portré rajzolás és a helyszíni festés (Velencei-tavi Művészetbarátok Köre tagjai) – szombaton 10.00-16.00 h

Kézműves foglalkozások gyerekeknek. Rajzolás, szinezés, varrogatás,  gyöngyözés,  társasjátékozás az INKREVA kézműves egyesület tagjaival.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >