Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megnyílt a Herendi porcelánkiállítás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2013. május 13.
Ünnepélyes keretek között nyílt meg a „Herend köszönti Szent István városát!” című kiállítás a Szent István Király Múzeum dísztermében. Több mint ötszáz kiállítási tárgyon keresztül ismerhetőek meg a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásai. A július 31-ig látogatható tárlaton tekintheti meg először a nagyközönség a manufaktúra által a 2013-as Szent István Emlékévre készült dísztálat és a Bory-család által a városnak adományozott Antik Magyar Nemes figurát is.

 

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a Herendi Porcelánmanufaktúra első székesfehérvári kiállítása. A Szent István Király Múzeum dísztermében több mint ötszáz alkotást mutatnak be. A megnyitón olyan nagy volt az érdeklődés, hogy aki kicsit később érkezett, már csak a folyosón, illetve a díszudvarban várhatta, hogy bejusson a terembe. A tárlat résztvevőit a dr. Cser-Palkovics András polgármester és a kiállító képviselői köszöntötték, majd Vargha Tamás államtitkár nyitotta meg. Az ünnepi pillanatot fokozta, hogy a köszöntő beszédeket követően leplezték le azt a Szent Istvánt ábrázoló dísztányért, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúra a 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére készített. A dísztálat Spányi Antal megyés püspök áldotta meg.    

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a kiállítás előzményeiről elmondta: „Amikor a Szent István Emlékévet meghirdettük, Herend az elsők között jelentkezett azzal, hogy van egy olyan kiállításuk, amellyel szeretnének tisztelegni Szent István emléke és az államalapító városa, Székesfehérvár előtt. Mi nagy örömmel fogadtuk és köszönjük a felajánlást, hiszen ez a kiállítás az Emlékévnek egy nagyon értékes eleme.” A polgármester hozzátette: reméli, sokan ellátogatnak majd és részesei lesznek ennek a csodának, amelynek egyik kiállított tárgya az a Bory Jenő tervei által készített Antik Magyar Nemes, amelyet a Bory-család adományozott a városnak.  

 

A Herendi Porcelánmanufaktúra 187 éves működése alatt a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált. Több mint 16.000 különböző formát és 4.000 különböző mintát számláló termékválasztékuk közepette is megőrizték egyediségüket, hiszen máig kézi úton készítik a szépséges porcelán tárgyakat. A székesfehérvári kiállításon több mint ötszáz kiállítási tárgyon keresztül ismerhető meg a Herendi Porcelánmanufaktúra. Dr. Kőrös Endre, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: számára, aki közel 50 éve él Székesfehérváron, fontos volt, hogy a dísztárgyak között a történelmi témájú alkotásokat is bemutassák. Így látható 
a székesfehérvári Szent István szobor porcelánból készített, kicsinyített mása, a Magyar Szent Korona hű másolata, illetve az ünnepi évre készített dísztál is.

 Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében áttekintést adott a manufaktúra történelméről. Mint elmondta, a Herendi a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája mind gazdasági súlyát, mind az értékteremtő munkavállalói létszámot tekintve. Ma nincs olyan lakott terület a világon, ahol ne ismernék a Herendit. A porcelán olyan alkotás, amely él, hiszen a négy őselem révén az egész világ bele van zárva, tette hozzá a vezérigazgató.

 

A kiállítást Vargha Tamás államtitkár nyitotta meg. „Számos olyan mesterség van a világban, amelyben benne rejlik az alkotás, amikor a semmiből létrehoznak valamit és ezt csodálja a közönség. A porcelán lehet akár 15, akár 150 éves, nemcsak használati tárgy, de műalkotás is. A tárgyak pedig megőrzik és továbbadják a történeteket. Azokét, akik készítették és azokét is, akik birtokolják. Egy porcelánban ott van megannyi családi történet, megannyi emlék. Múltunk egy darabja. A Herendi Porcelánmanufaktúrára mindannyian büszkék lehetünk. Az általuk készített alkotások március óta pedig hungarikumok.” – emelte ki az államtitkár. 

A beszédeket követően leplezték le azt a vitrint, amelyben a 2013-as Szent István Emlékévre készített dísztál látható, amelyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg. 

 

 


A „Herend köszönti Szent István városát!” című porcelánkiállítás július 31-éig tekinthető meg a Szent István Király Múzeum Fő utca 6. szám alatti épületében, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >