Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ópusztaszeren ünnepelte 70. születésnapját Levente Péter
Ópusztaszeren ünnepelte 70. születésnapját Levente Péter Nyomtatás E-mail
Írta: Kisházi Gábor   
2013. május 21.

„Az összes kitüntetésem közül legfontosabbnak az Ópusztaszeren kapott Szer Üzenete Díjat tartom” – mondta az idén 70. életévét betöltő Levente Péter az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott Kacagó Koncertje előtt. Péter bátyó közel kétszáz ópusztaszeri és kisteleki kisiskolás gyermeket, valamint egy Villányból érkező csoportot ajándékozott meg „égbőlpottyant" szerepjátékával, csodás hétköznapot teremtve az Emlékpark skanzenjében. Mint mondta, élete immáron elválaszthatatlan Ópusztaszertől, ezért itt ünnepli a gyerekekkel születésnapját.

 
A jelmezek és díszletek nélküli előadáson a jókedv, a derű és a képzelet népesítette be a színpadot és a nézőteret egyaránt. Az összes díszlet, kellék egy háromlábú fogas és egy szék volt, amit az előadóművész – vagy ahogyan önmagát nevezi: önképző társaslény – minden fellépésére magával visz. Elkísérte művésztársa és barátja, Török György bábos-gitáros, akitől elválaszthatatlan Barnabás, a játékmajom, minden gyerek kedvence.
 
A gyerekek aktív részvételén, a közös játékon alapuló történet magja igen egyszerű: egy fiú elindul hétmérföldes csizmájával, bejárja a világot, és annak másik végén a Jóisten egy magyar lányt ad mellé társul, akivel hazatér Magyarországra.
 
A gyerekek a szülők, Péter bátyó a gyermekük. Az apa virágot visz az anyának, megtanítja gólt rúgni a fiát, még el is mosogat, ha kell, a gyermek nem restelli kimondani, hogy "Szeretlek, Apa, Anya!" Hagyományos, keresztény értékeken alapuló családmodellt játszanak el, rengeteg, örök érvényű erkölcsi igazság van a történet és a dalok mögé bújtatva, amit a gyerekek talán még nem is értenek, de legalább hallanak róla.
 
És a legfontosabb, hogy mindenki jól érzi magát és derűs: lehet önfeledten kacagni, de ünnepi pillanat az is, amikor együtt suttog az előadó és az olykor több száz fős közönség.
 
Levente Péter 2012-ben vehette át az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark saját alapítású kitüntetését, a Szer Üzenete Díjat, mellyel a közösségteremtő magyar embereket tüntetik ki 2007 óta minden évben.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1621&Itemid=33 
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >