Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Szent István városa Jubileumi Kórustalálkozó Székesfehérváron
Szent István városa Jubileumi Kórustalálkozó Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2013. május 24.

Image Ismét egy igen nívós komolyzenei rendezvényre kerül sor Székesfehérváron. A 2013-as Szent István Emlékév keretében szervezik meg a „Szent István Városa” Jubileumi Kórustalálkozót június 1-jén, szombaton 17.30 órától a Szent Imre Templomban. A garantáltan magas színvonalú eseményen a házigazda Vox Mirabilis Kamarakóruson kívül további öt kórus – köztük a világhírű Manila Koncertkórus - örvendezteti meg a közönséget.

 

A Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Spányi Antal megyés püspök fővédnökségével, illetve a Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvár Önkormányzata és Deák Lajosné önkormányzati képviselő támogatásával megvalósuló kórustalálkozó programját sajtótájékoztatón ismertették. 

„Örömömre szolgál, hogy június 1-jén egy igen magas színvonalú komolyzenei élményben lesz része a székesfehérvári közönségnek! A kórustalálkozó olyan rendezvénynek ígérkezik, melynek támogatását szívesen vállaltam, és amelyet jó szívvel ajánlok a zenekedvelőknek!”
 – hangsúlyozta a sajtótájékoztatónDeák Lajosné önkormányzati képviselő, majd megköszönte, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye is a rendezvény mellé állt.

 

 


 

Ugyancsak méltatta a Jubileumi Kórustalálkozót Miklósa ErikaKossuth-díjas operaénekes. Elmondta: „Ez a rendezvény bizonyítja, hogy Székesfehérváron is lehet színes, sokféle kulturális életet szervezni. Tanáraim sokszor hangsúlyozták, hogy fantasztikus élményt jelent a közös éneklés. Remélem, hogy egyre többen kapnak kedvet ehhez!”  Miklósa Erikát személyes indok is vezérelte abban, hogy vállalta a kórustalálkozó fővédnökségét. Nyolc éves volt, amikor egy váratlanul rá osztott szerep kapcsán derült ki kivételes tehetsége és képessége az énekléshez. Az operaénekes hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol a házigazda Vox Mirabilis Kamarakórussal és Zemlényi Katica karnaggyal, a kórus évek óta fellép Miklós Erika meghívására, ami szintén indokot szolgáltatott a fővédnökség vállalására.

Spányi Antal
 megyés püspök méltatta a 2013-as Szent István Emlékév megrendezését. Hangsúlyozta: „Államalapító királyunkat nem ünnepelhetjük úgy, hogy csak a régmúltra emlékezünk. A jelenben is szükségünk van a kulturális, vallási és egyházi értékek mentén megvalósuló eseményekre, élményekre! A magas színvonalú zeneművészet, a szép éneklés mindig is része volt az egyház liturgikus életének. A kórustalálkozó kapcsán partnerei lehetünk egy olyan rendezvénynek, mellyel Székesfehérvár polgárai gazdagabbak lesznek”.

A találkozó programját a Vox Mirabilis Kamarakórus karnagya,Zemlényi Katica ismertette. Elmondta: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen neves kórusok elfogadták a meghívásunkat.”A székesfehérvári kóruson kívül fellép a veszprémi Schola Regina kórus, a kaposvári Szent Imre Kórus és a dunaújvárosi Viadana Kamarakórus. Ugyancsak hallhatja a közönség a világhírű, és számos díjjal büszkélkedő budapesti Cantate Vegyeskart, amely első ízben lép fel Székesfehérváron. A találkozó fénypontjaként hallhatja a közönség a Fülöp-szigeteki Manila Koncertkórust, amely európai turnéja során öt napot tölt városunkban a Vox Mirabilis vendégeként. Zemlényi Katica hangsúlyozta: a 2013-as Emlékév tiszteletére Szent Istvánnal kapcsolatos, régen elfeledett zeneművek és újdonságok, ősbemutatók is szerepelnek a repertoárban. A találkozó zárásaként pedig Kodály Zoltán „Ének Szent István királyhoz” című műve csendül fel, melyet a közel 200 tagú kórus énekel, és Sapszon Ferenc Liszt-díjas karnagy dirigál.


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >