Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ne induljon el nyaralni EU-kártya nélkül! Nyomtatás E-mail
Írta: OEP   
2013. május 28.

Image A nyaralási szezon közeledtével az utazni vágyók körében kívánja népszerűsíteni az Európai Egészségbiztosítási kártyát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A kártyát minden érvényes TAJ kártyával rendelkező magyar állampolgár ingyenesen igényelheti. Segítségével pedig 31 országban, köztük Horvátországban is igénybe vehetők egészségügyi ellátások a magyar egészségbiztosítás terhére.

 
A júniustól kezdődő nyaralási szezonban több százezer család utazik el külföldre, hogy az év közbeni fáradalmakat kipihenje. Horvátország sikere évek óta töretlen, még mindig a legnépszerűbb külföldi úti célnak számít a magyarok körében.
 
Kevesen tudják, hogy egy, a két ország közötti egyezménynek, illetve Horvátország 2013. július 1-jei EU-csatlakozásának köszönhetően a magyar egészségbiztosítás terhére déli szomszédunknál is ellátnak minket az orvosilag szükséges esetekben, mindössze az EU-kártyát kell kiváltani hozzá utazás előtt.
 
Fontos tudnunk, hogy a szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, ahol az adott tagállam állampolgárát is megillető egyenlő elbánás elve alapján jár az ellátás.
 
Az EU-kártya nem használható fel akkor, ha a biztosított kifejezetten valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazik másik tagállamba.
 
Az EU-kártyát bármely megyei egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél lehet ingyenesen igényelni, a kiváltástól számítva pedig 36 hónapig érvényes.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >