Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Válasz Orosz István kérdéseire Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. szeptember 17.

ImageA tegnapi nap folyamán Vargha Tamás tanácsnok és Orosz István, a Polgári Frakció helyettes vezetője is kérdéseket intézett városunk polgármesterhez egy, a hatáskörébe tartozó honlap kapcsán. Vargha Tamás „Reagálás a ki-tudja-milyen-pénzből finanszírozott fehervarert.hu oldalon megjelent Önkormányzati képviselők is érzik a felelősségüket című cikkre” – kezdetű közleményében az említett médiumban megjelent írás kapcsán érdeklődött, Orosz István pedig a honlap létrejöttének körülményeire volt kíváncsi. A válasz megérkezett.

Tisztelt Képviselő Úr!

A felelősségi program egyik megalkotójaként öröm számomra, hogy Ön is részt vesz az illegális szemétlerakók felszámolásáért végzett küzdelmes munkában, és egyúttal szeretne többet tudni Székesfehérvár felelősségi programjáról, valamint a lakosság tájékoztatását szolgáló, a jó cselekedeteket bemutató és népszerüsítő www.fehervarert.hu oldalról. Mivel a szakmai anyagok összeállítását a kezdetektől fogva koordináltam, és a lehető legtöbb konkrét információval én rendelkezem a programot illetően, engedje meg, hogy a Polgármester úrhoz intézett kérdéseit szakemberként én válaszoljam meg.

Székesfehérvár társadalmi felelősségvállalási programjának megszületését a városban letelepedett vállalatok aktív közösségi szerepvállalása, illetve a még több segítő szándéka hívta életre. Számukra igen fontos, hogy az általuk felajánlott anyagi és eszköz támogatás, önkéntes munka a lehető leghasznosabb helyre, a közösség számára legfontosabb társadalmi célok megvalósítására menjen. Sajnálattal tapasztalták, hogy az évek folyamán nyújtott, anyagi és eszköz támogatásokat egyes szervezetek nem megfelelően használták fel, vagy éppen fel sem használták. Ez nem volt összeegyeztethető a vállalatok társadalmi felelősségvállalás gyakorlatával. Miután a nagyvállalatok, valamint a kis és középvállalatok vezetőivel folytatott megbeszéléseken az előbb leírt problémák többször felmerültek, illetve a várost konkrét felajánlásokkal is megkeresték, Polgármester úr úgy döntött, hogy létre kell hoznia erre egy önálló, a kezdeményezéseket összefogni tudó, a tudatformálást hosszú távon leginkább segítő, politikamentes szakmai programot.

A polgármesteri kabinet csapata az egyeztetést követően, 2007. augusztusában úgy döntött, hogy a Karsai cégcsoport humán igazgatójaként szerzett tapasztalataimat is felhasználva, fogjam össze ezt a szakmai munkát. Az általam irányított önkéntes csapat áttekintette a hazai és nemzetközi társadalmi felelősségvállalási gyakorlatot (pl. ALCOA, DENSO, Visteon, Audi, Coca-Cola, Magyar Telekom, Pannon Gsm, Vodafone, Magyar Posta, Dombóvár Város Önkormányzata, Fővárosi Vízművek, Macher stb). Munkánk során alapul vettük az Európai Bizottság ajánlásait, az EU 15 tagállamának társadalmi felelősségvállalás politikáját (2004), a Lisszaboni Stratégia vonatkozó részeit, az UNDP 2007-es átfogó tanulmányát az új tagok és tagjelölt országok CSR gyakorlatáról.

Miután összeállt a program alapváza, a koncepciót megosztottam a CSR Hungary, a Menedzserek Országos Szövetsége vezetőivel, valamint a nemzetközi nagyvállalatokat tömörítő Követ Egyesület főtitkárával. A vonatkozó dokumentumok áttekintését, a lezajlott egyeztetéseket követően helyi civil szervezetek és fehérvári egyetemisták bevonásával megkezdődött 2007. októberében a Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! elnevezésű, városi szintű társadalmi felelősségvállalási program kidolgozása. Természetesen minden külsős díjazás nélkül végezte ezt a feladatot, hiszen a társadalmi felelősségvállalás eszmeiségének az önkéntesség az egyik fő eleme.

A programhoz kapcsolódó www.fehervarert.hu oldal megtervezése, struktúrájának kialakítása 2007. októberében kezdődött. A program eszmeiségét, törekvését megismerve az Absurd Kft. ötlete alapján született meg a domain név, így annak ők a tulajdonosai. Ezek után már nem volt kérdés, hogy a honlap arculatát a cég kreatív csapata ingyen elkészítse. A portál üzemeltetését, és a NEOCMS Full rendszerrel történő működtetését, a Székesfehérvár díjnyeretes portálját is megalkotó és üzemeltető Neosoft Kft. biztosítja teljesen díjmentesen.

A honlap szerkesztését, a lakosság tájékoztatását, formálását szolgáló példa- és üzenetértékű események hírként való megjelenítését pedig - sokszor szabadidőmben - szintén én végzem. A program szakmai felelőseként fontosnak tartom még egyszer kiemelni, hogy az Önök aktív, segítő közreműködése nélkül sokkal kevesebb embernél tudjuk elérni, hogy még tudatosabban óvják környezetüket, hogy még tudatosabban figyeljenek az egészségük megőrzésére, vagy éppen családjuk biztonságára.

Amennyiben a felelősségvállalás témájával, annak szellemiségével, közösségi hasznosságával kapcsolatban lenne további kérdése, kérem, hogy forduljon hozzám bizalommal.

Üdvözlettel: Farkas Tamás tanácsadó

 

Kapcsolódó cikkeink:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1197&Itemid=1

 http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1201&Itemid=1

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >