Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A magyar klasszikus zene ünnepe
A magyar klasszikus zene ünnepe Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2013. június 06.

Image A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjével nyitják meg a „Magyar klasszikus zene ünnepe” rendezvényt. Az ausztriai Perchtoldsdorfban június 8-án, szombaton 13.00 órakor kezdődő programon világszínvonalú magyar művészek Liszt, Bartók és mások művei mellett a magyar klasszikus zene néhány „rejtett kincsével” is megismertetik a közönséget.

 

Székesfehérvári zenekarok öregbítik városunk, hazánk és a magyar komolyzenei élet hírnevét a „Magyar klasszikus zene ünnepén” a perchtoldsdorfi várban.  A nyitóhangversenyen Erkel, Liszt és Kodály műveket játszik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Drahos Béla vezényletével. A komolyzenei délutánt Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete és Martin Schuster, Perchtoldsdorf polgármestere nyitja meg.

A fehérvári szimfonikusokat követően Veszprém Város Vegyeskara lép színpadra, akik Erdélyi Ágnes karnagy vezetésével többek között Bárdos, Petrovics, Kocsár és Orbán-műveket énekelnek. A koncertmester, Pliz János vezetésével a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral lép fel Drahos Béla fuvolaművész. A közös záróhangversenyen a székesfehérvári, veszprémi és budapesti együttesek - Szabadi Vilmos hegedűművész és Jónás Krisztina szoprán énekes közreműködésével -  a magyar klasszikus zene néhány „rejtett kincsével” is megismertetik a közönséget és bemutatják, hogy a magyar komolyzene milyen mélyen gyökeredzik a tüzes magyar táncban.

A három helyszínen zajló komolyzenei délutánon az ifjú csillagok, Drahos Rebeka (fuvola), Iwasaki Yuka (zongora), Fejérvári Zoltán (zongora), Gyenge Júlia (hegedű) és Lajkó István (zongora) is bemutatkoznak. A világhíres magyar zenészek Szabadi Vilmos hegedűművész és Homor Zsuzsanna zongoraművész duóját követően Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészek négykezes zongorahangversenye hallható az ausztriai koncerten.

A szervezők nemcsak a komolyzene kedvelőire gondoltak, hiszen 14.00 órától a kortárs magyar irodalom jeles, a német nyelvterületen ismert képviselőinek felolvasását hallgathatja a közönség. Ezen kívül magyar klasszikusok műveiből néhány németre fordított gyöngyszemet olvas fel egy fiatal, tehetséges perchtoldsdorfi színművész, Victor Kautsch.

A rendezvény alatt a neves, autentikus magyar népzenét játszó fehérvári Tilinkó zenekar „járja be” a várat és szórakoztatja a klasszikus zenekoncertek szünetében a közönséget. Az egyik helyi étteremben ezúttal egy magyar szakáccsal kibővített csapat az osztrák és a magyar konyha ínyencségeit kínálja a biedermeier korszak óta kedvelt Bécs környéki kirándulóhelyen, Perchtoldsdorfban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >