Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow JÉZUS TANTS MEG SZERETNI
JÉZUS TANTS MEG SZERETNI Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. június 12.

Image A Pünkösd utáni vasárnapokon Édesanyánk, az Egyház a liturgián keresztül minduntalan Jézus szerető azívére tereli figyelmünket. És erre nekünk épp ebben az egoista, sőt gyűlölködő világban roppant nagy szükségünk van. Szeretet-kampány helyett sokan nyíltan, szemrebbenés nélkül gyűlölet-kampányt hirdetnek. Sósavval öntik le az amúgyis beteg magyar társadalmat.

 
A mai evangélium a jézusi szeretet egyik legalapvetőbb titkáról lebbenti fel a fátylat. Jézus tanítványaival megy Naim városka felé, és szembe találja magát egy temetési menettel. Az Élet találkozik a Halállal.
 
A gyászolók között különösen egy asszonyon akad meg Jézus tekintete, a nyitott koporsóban fekvő ifjúnak az édesanyján, aki keservesen siratja legnagyobb kincsét, egyetlen gyermekét. Már senkije sincs, meghalt férje is. A történetet egyedül Lukács evangelista örökítette meg, akit Pál apostol orvosnak nevez.
 
Ha valaki, hát ő tudta, hogy mi a betegség és mi a halál, amiből nincsen visszaút. Jézus minden mozdulatára, minden szavára figyel.
 
Látja arcán, hogy az édesanya szívet tépő gyásza megrendítette:„megesett a szíve rajta”.A csak magát féltő ember észre sem veszi a vele szembejövő szenvedését, fájdalmát, könnyei hullását. Köszívű ember fiaként közömbösen elmegy mellette.
 
Ha Krisztus nyomában járok, ellesem titkát, azt az empatiát, mellyel odalép az édesanyához, és amely kimondatja vele a szeretet legigazibb szavát „Ne sírj”.
 
Csodát nem tudok tenni, de együttérző szeretetemmel ki tudom mondani: Ne sírj. A szeretet létrájának ez az első lépcsőfoka.
 
< Előző   Következő >