Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tűzzelvassal Fesztivál tizedszer a Rác utcában
Tűzzelvassal Fesztivál tizedszer a Rác utcában Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2013. június 21.

Image Jubileumi alkalomhoz érkezik a Tűzzelvassal Fesztivál június 22-én, szombaton. A hagyományos székesfehérvári programot tizedik alkalommal rendezi meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Rác utcában. A 10.00 órakor kezdődő megnyitó után igényes, látványos kulturális rendezvények egész sora, bemutatók, előadások, gyermekprogramok és kézműves vásár várja a látogatókat a Skanzen minden szegletében. Idén a késes szakma egyik speciális ága, az ollókészítés, az ollójavítás lesz a középpontban.

 

A Tűzzelvassal Fesztivált a magyar kézművesség megőrzése, továbbéltetése céljából hívták életre tíz évvel ezelőtt. A mostani eseményre ismét eljönnek az ország legkiválóbb késesei, kovácsai, fegyverkovácsai és tőrösei, hogy népszerűsítsék mesterségeiket és a hagyományosan kézimunkával, kiváló nyersanyagokból készített minőségi, díszes magyar termékeiket. A részletes programot sajtótájékoztatón ismertette Szenczy Sándorné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, Pongrácz Zoltán alelnök, a fesztivál főszervezője, Lengyel Magdolna egyesületi tag, a késes szakterület képviselője és Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.  

 


 

A „férfias” fesztiválnak nevezett program keretében számos, főként az erősebb nemhez köthető szakma mestereivel, fortélyaival ismerkedhetnek a látogatók egész nap. Idén az olló jut főszerephez, az ollókészítés ugyanis a késes szakma egyik speciális ága. Nagy István kés- és ollókészítő előadásából megtudhatjuk, hogy milyen minőségű ollókat érdemes vásárolni, használni és javíttatni. Horváth Róbert szakács előadása elsősorban a hölgyeket érdekelheti, a szakember a csirkehús feldolgozását, az ehhez használatos eszközöket mutatja be. Flaschner Kálmán a borotvakészítés titkaiba avatja be a vendégeket, illetve kiállítás lesz a késes-köszörűs mester remekeiből és gyűjteményéből. Várható birkanyírás és lópatkolás is.

A fesztivál szervezői szorosan együttműködnek a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal. Ennek köszönhetően a Rác utcai szerb-ortodox templom kertjében, árnyékos helyen állítják fel a színpadot, ahol a bemutatókon kívül zenés-táncos előadások, az I. András Lovagrend bemutatója és egyéb programok várják a vendégeket. A Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében a templom 23-án, éjjel 2 óráig nyitva áll a látogatók előtt, akik szerb ételkülönlegességeket is megkóstolhatnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Rác utcai Skanzen kitűnő, a rendezvény szellemiségéhez tökéletesen illő helyszínt biztosít a fesztiválhoz, melyet 10.00 órakor Brájer Éva alpolgármester nyit meg.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >