Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szolgálatban négy lábon Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. június 24.

Díjat kapott Fejér megye legügyesebb rendőrkutyája. - A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tantermében került sor a „Szolgálatban négy lábon” elnevezésű díj átadására, amelyet a főkapitányság idén alapított, hogy a megyében a rendőri szakmai munkát segítő négylábúak közül az arra legérdemesebb elismerésben részesüljön.

 
A Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk, hogy a jutalmazás időpontja Kántor rendőrkutya halálának időpontjához kötődik.
 
Kántor bevetései során volt olyan esemény, amikor másfél napon keresztül követett egy nyomot és ezalatt több mint 100 kilométert tett meg felvezetőjével együtt. A jegyzőkönyvek szerint szolgálati ideje alatt 78 000 kilométert tett meg nyomot követve.
 
A híres szolgálati kutya 1964. június 21-én pusztult el, amikor munkája során aknára lépett.
 
A díjat a Fejér megyében szolgáló kilenc rendőrkutya közül a Lutri BM nevű, Nózi hívónevű szolgálati kutya kapta. Az oklevelet és a kupát Dr. Varga Péter r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány adta át a kutya gazdájának, Béres Tamás r. zászlósnak, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság zámolyi körzeti megbízottjának.
 
 
 
Nózi 2008. szeptember 10-én született Jászberényben. Akkori neve Giotin. A rendőrség 2009, augusztus 05-én egy kutyavásáron vette meg. Az előzetes tesztek után BM neve Lutri lett a 10966 avatási számmal. Ekkor került Béres Tamás r. zászlóshoz, és azóta is együtt teljesítenek szolgálatot.
 
A stopja (homlok és orr közötti rész) miatt keresztelte át a rendőr Nózinak. 2009. december 18-án végezték el az általános rendőrkutyaképzést, majd 2011. októberében kábítószer-keresői tanfolyamot. Nózi középtermetű, ordas németjuhász kankutya. A szakoktatók véleménye szerint egy rendkívül „éles” kutya, aki bármikor, bárkit, bármilyen szögből képes megfogni, a keresése során végtelenségig kitartó, magabiztos.
 
Gazdájával, a zámolyi körzeti megbízottal rengeteg felderítésben, sikeres nyomozásban vettek már részt. Nózi szimata alapján a rendőrök már sok bűnelkövetőt fogtak el, mely elfogások száma a díjazott rendőrkutya eredményes munkájának köszönhetően remélhetőleg a jövőben gyarapodni fog.
 
< Előző   Következő >