Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Véget ért a XLI. Honismereti Akadémia Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2013. július 08.

Image A szekcióülések és a hét értékelésével zárult a XLI. Honismereti Akadémia Székesfehérváron. A Szent István Emlékév kiemelkedő többnapos programjára a szövetség 130 tagja az ország különböző pontjairól és a határon túlról is érkezett.

 
Sikeresen zárult a XLI. Honismereti Akadémia, amelyet a Honismereti Szövetség, a Fejér Megyei Honismereti Egyesület és Székesfehérvár Önkormányzata szervezett július első hetében. A Szent István Emlékév egyik kiemelkedő programjára a szövetség 130 elkötelezett tagja érkezett az ország különböző pontjairól és határon túlról is.
 
A közel egyhetes program zárónapján a szekcióülések munkáját értékelték. A szakemberek három szekcióülés keretében beszélgettek Szent István Kárpát-medencei emlékezetéről, a személyéhez kötődő emlékjelekről, emlékhelyekről és a néphagyományban megjelenő alakjáról.
 
Az összegzésben többek között elhangzott, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a világban bárhol állítottak Szent István szobrot, annak közösség-összetartó ereje van. Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke a honismereti akadémia értékelése kapcsán elmondta, nagy megtiszteltetés volt, hogy az Emlékév programjaként közel egy hetet tölthettek Székesfehérváron, Szent István városában. A közösség legfontosabb találkozási lehetősége az Országos Honismereti Akadémia, amelyet idén már 41. alkalommal rendeztek meg.
 
„Nagyon tartalmas, jól sikerült hét volt.A visszajelzések is ezt mutatják. Országos első vonalbeli történészeket, művészettörténészeket, néprajzosokat kértünk fel, részint a mozgalom tagjait is, hogy beszéljenek Szent Istvánról, Szent István örökségéről, hogy él mindez a néphagyományban. Számos részlettémát végigvettünk és nagyon sokat tanulhattunk.” –tette hozzá Debreczeni-Droppán Béla.
 
A közel egyhetes program során a résztvevők emlékfát ültettek a Jávor Ottó téren, majd megismerkedtek a város közgyűjteményeivel, helytörténeti nevezetességeivel, és a Magyar Szent Család ereklyéivel. A honismereti szakemberek és az érdeklődők a Szent István-i államról, a királyhoz kötődő ereklyékről és István királyról szóló Fejér megyei történeti mondákról is hallhatnak előadást, majd az első szent király alakjához kötődő képzőművészeti alkotásokról, népi énekekről, emlékjelekről és emlékhelyekről is szó volt.
 
A honismereti akadémián neves szakemberek, többek között Lukács László, Demeter Zsófia, Halász Péter, Biczó Piroska és Mózessy Gergely is érdekes előadásokat tartottak.
 
A honismereti szövetség tagjai nemcsak Székesfehérvár értékeivel, hanem három útvonalon Fejér megye kincseivel is megismerkedhettek.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >