Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvár az idei Bajai Halfőző Fesztivál díszvendége
Székesfehérvár az idei Bajai Halfőző Fesztivál díszvendége Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2013. július 11.

Image A 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére Székesfehérvár lesz az idei Bajai Halfőző Fesztivál vendége július 13-án, szombaton. A város delegációját Baja polgármestere fogadja, majd a fehérváriak részt vesznek az ünnepélyes tűzgyújtáson, a Szentháromság téren. Ezt követően színpadra lép az Alba Regia Táncegyüttes és a Galiba Zenekar.

 

A Guiness-rekordok könyvébe is bekerült a híres bajai halászlé, amelyet 2000 bográcsban főznek a mediterrán hangulatú belvárosban, minden évben, július második szombatján. A Duna és mellékága, a Sugovica ölelésében fekvő, soknemzetiségű kikötőváros - németek, horvátok és szerbek élnek itt évszázadok óta a magyarokkal egyetértésben - egységes, klasszicista városképe az 1840. évi nagy tűzvész után alakult ki és ma is nosztalgikus kisvárosi hangulattal ajándékozza meg a kanyargós utcáin barangolókat.

Baján mindig is szerepe volt a halászatnak, a halkereskedésnek, a hálókötészetnek, a bográcskészítésnek és a halételeknek. Hajdan az egész élet ekörül forgott. A hal szeretete túlélte az évszázadokat, a bajaiak még most is olyannyira szeretik a halat, hogy fejenként évi 66 kg-ot esznek meg. Ezzel Európa rekordereinek számítanak.

 


 

 

Baja tagadhatatlanul a halászlé fővárosa, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a több évszázados múlt, és a Bajai Halfőző Fesztivál, amely tízezreket csábít a bográcsok mellé. Az idei évben is 2000 bogrács alá gyújtanak be július 13-án, szombaton 18.00 órakor a Szentháromság téren. A nagykorúvá vált rendezvény díszvendége Székesfehérvár lesz és dr. Cser-Palkovics András polgármester is részt vesz a szombati programon. A tűzgyújtást követően a Városháza előtti színpadon mutatkozik be Székesfehérvár, majd az Alba Regia Táncegyüttes lép fel a Galiba Zenekarral. A hétvégi, bajai rendezvényen városunk turisztikai kínálata mellett az Emlékév augusztusi, ünnepi programjait is megismertetik a résztvevőkkel.

A Bajai Halfőző Fesztivál részletes programja megtalálható az alábbi linken: http://www.bajaihalfozofesztival.hu/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >