Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Filmvetítés és beszámoló egy székelyföldi "honfoglalásról" Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. július 12.
Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője számol be legutóbbi székelyföldi útjáról a 180. Hétvezér Estén. Az alkalmi előadó a Székelyvéckei Baráti Társaság meghívásával, mint a Magyarok Világszövetsége küldöttségének tagja vett részt ötödmagával, Patrubány Miklós elnökkel és Bottyán Zoltán, Borsos Géza alelnökökkel és egy régen látott temesvári előadóval,, Vetési Zoltánnal a már hagyományosan, évenként megrendezett gyermektáborban a távoli (szinte ismeretlen) faluban, a Maros és Hargita megye határában fekvő Székelyvéckén.
 
Legalábbis ismeretlen volt, míg aztán 6-7 év után határokon átívelő hírt adott magáról a falu. Akkor, mikor mi éppen csak leraktuk Fehérvár Csíki Székelykapujának alapjait, ugyanis egy hét múltán ők már avatták is a sajátjukat, Székelyföld talán legnagyobbikát, Vécke bejáratában. Nem akármilyet. Mintha csak azt üzenték volna, hogy "Élünk és - csak azért is - életben is maradunk!
 
Ahogy a Székelyhon világhálós újság beszámolójában megjelent:
 

 
"A megyében páratlan kaput avattak Székelyvéckén, amely nemcsak méreteiben egyedi, hanem azért is, mert egyetlen, amely átível az úttest fölött – mondta el portálunknak Fekete Pál polgármester, akitől azt is megtudtuk: a 11,5 méter széles és 7,5 méter magas alkotás kiadásait teljes egészében a Székelyvéckei Baráti Társaság fedezte, ahhoz egyetlen lakosnak és az önkormányzatnak sem kellett hozzájárulnia egyetlen lejjel sem"
 
forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/kapuavatas-agyudorgessel-szekelyvecken
 
Évekkel ezelőtt a falu már a kihalás szélére jutott, sőt, felszámolását tervezték nagyberuházók. Népessége 20 év alatt megfeleződött, s bár a legközelebbi falu, Bordos cigányútra szaladt, Véckét elkerülte a betelepülők hada, Székelyvécke székely maradt. Néhány magyarországi pártolóval összefogva, az új polgármesterrel kezet fogva állították meg 5-6 év alatt a folyamatot. Házakat vásároltak, újítottak fel, s mára már néhány helybéli gazda el kezdte művelni a földeket Vécke határában. És Székelyvéckén az elmúlt években már többen születtek, mint haltak. C
 
soda? Nem. Nem csoda. Tihanyi István fogorvos vezetésével, Freund Tamással, Eperjes Károllyal, Bock Józseffel, Angyal Balázzsal és másokkal együtt akadt néhány erős, nem elesett magyarországi gazdája a "székelyföldi magyar honvisszafoglalásnak".
 
Aki nem hiszi, járjon utána ... avagy látogasson el ezen az estén a Királykút Emlékházba!
 
Az előadások helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadások ideje: 
2013. július 16. (kedd) 19.00-21:00 óra
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >