Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújult a Zichy liget
Megújult a Zichy liget Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2013. július 16.

Image Az Önkormányzat által biztosított költségvetési forrásból indult el a Zichy liget felújítása. A beruházás kivitelezését végző Városgondnokság számos plusz műszaki tartalmat beépített, így sikerült megduplázni a felújítás értékét. A fehérvári cég ezzel a felajánlással csatlakozott a 2013-as Szent István Emlékévhez. Összességében 16 millió forint értékben került sor sétány kiépítésre, a növényzet pótlására, valamint a teljes Zichy liget újrafüvesítésére. A megszépült közösségi teret tegnap délután közös sétán nézte meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok és Gyóni András önkormányzati képviselő.

 

A Zichy liget Székesfehérvár egyik legrégebbi parkja, amely máig kedvelt séta- és rendezvényhelyszín. Éppen ezért tartotta fontosnak a város Önkormányzata, hogy megújuljon ez a közösségi tér. A munkálatok még tavaly indultak, ám nagy részük az idei esztendőben valósult meg. Megtörtént a régi, elhasználódott aszfaltjárda bontása és új járda került kiépítésre 4,3 méter szélességben, térkőből. A teljes liget területe alatt öntözőrendszer fut immár, ennek egy részét most építették ki, a meglévő részeknél pedig felújították a vízvezetékeket, így könnyebben biztosítható a parkba telepített növényzet és fűfelületek folyamatos locsolása. 

 

 

Az Önkormányzat által biztosított közel 7,2 millió forinton felül a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. is hozzájárult ahhoz, hogy méltón újuljon meg a liget. 8,7 millió forint értékben saját munkájukat ajánlották fel, azaz kollégáik minden szabad munkaidejét erre fordították. Ennek eredményeként 10.100 m2-en füvesítettek és 5760 m2-en újították fel a murvás felületet.

Az elvégzett feladatok nagyságrendjét mutatja, hogy 300 m3 földet szállítottak a helyszínre és terítettek szét a Zichy ligetben, valamint 600 kg fűmagot használtak fel a füvesítéshez. 

 

 


 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok és Gyóni András önkormányzati képviselő egy helyszíni bejárás keretében nézte meg a felújítás eredményét hétfőn délután. Közösen győződtek meg arról, hogy egy megszépült park várja a sétálókat és kikapcsolódni vágyókat. Nem véletlen, hogy már az augusztusi ünnepségek idején is több rendezvénynek a Zichy liget ad majd otthont. Sőt, a nyári időszakban egy igazi sétányt alakítanak ki, azaz a megújult Fő utcát egybenyitják a ligettel, hogy gyalogosan végig lehessen sétálni a teljes Belvároson. 

 


 

A Zichy-ligetben elvégzett beruházás annak a parkfelújítási programnak a része, amelynek keretében sorban újulnak meg a városi parkok: a Széna tér, a volt Vidámpark területe, a Rózsaliget, a Királyok parkja, valamint a Bregyó-közi Sportcentrum – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. A polgármester elmondta azt is, hogy már a program folytatása is előkészítés alatt áll.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >