Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Űrkiképző bázis épül a Sziget Fesztiválköztársaságb an
Űrkiképző bázis épül a Sziget Fesztiválköztársaságb an Nyomtatás E-mail
Írta: Sziget   
2013. július 17.
Egy nemzetközi űrprogram, az Axe Apollo Space Acade my (AASA) keretében a Sziget Fesztiválköztársaság területén épül fel az a közép-európai űrkiképző köz pont, ahol hat ország 51 AXEtronauta-jelöltje közül – a Sziget végére - választanak ki országonként egy-egy aspiránst. A legrátermettebbek részt vesznek majd a Axe Apollo globális űrtáborában, ami az USA-beli Orland óban (Florida) kerül megrendezésre. Az ott kiképzet t űrhajós-aspiránsok közül 23-an egy-egy űrutazást ny ernek, hogy Hősként térhessenek vissza.
 
Idén januárban indult az Axe Apollo Space Academy® globális űrprogram, amelynek keretében a világ mind en tájáról várják azokat a srácokat, akik elég bátorna k érzik magukat, hogy űrhajóssá váljanak.
 
A lehetős ég a magyarok előtt is nyitva állt: már eddig is több ez ren csatlakoztak az Űrakadémiához és szálltak verse nybe a fődíjért: egy utazásért az űrbe. Igen, az igazi Űrb e! Farkas Bertalan segíti a kiképzést Az Űrakadémia munkájában Farkas Bertalan, az első é s eddig egyetlen magyar űrhajósunk, is fontos szere pet kapott: a kezdetek óta segíti szakértelmével a kivá lasztási programot. Így biztosítva, hogy a legráter mettebb magyar jelölt kerülhessen kiválasztásra.
 
„Régi vágy am, hogy segíteni tudjak olyan honfitársamnak, akin ek esélye adódik arra, hogy az űrbe repülhessen. Most ez megadatott és bízom benne, hogy a sikeres felkés zítés meghozza majd a gyümölcsét” – nyilatkozta Farkas Be rtalan.
 
A Sziget Fesztiválköztársaság is delegál jelöltet A globális űrprogram közép-európai központja augusz tusban a Sziget Fesztiválköztársaságban lesz. Magya r, cseh, szlovák, horvát, szlovén és bosnyák fiatalok ezrei jelentkeztek asztronauta jelöltnek, akik közü l 50 fiatal kap lehetőséget, hogy részt vegyen az utolsó előtti nagy megmérettetésen. Pontosabban 51, hiszen a Szi get Fesztiválköztársaság is delegálhat egy aspiránst.
 
„ Nagyon megtisztelő, hogy egy ilyen globális méretű akcióban a Sziget Fesztiválköztársaság is szerepet kap, s ör ömmel állunk a feladat elébe, hogy megfelelő környe zetet teremtsünk a fiatal asztronauta-jelöltek számára” – mondta Gerendai Károly, a Sziget főszervezője, aki bejelentette, hogy a Fesztiválköztársaság is delegá l egy rátermett fiatalt. A részleteket a Sziget facebook oldalán lehet megtudni.
 
Esély a magyaroknak A Sziget jelöltje mellett 14 magyar versenyző méret teti meg magát az űrbázison, köztük az ismert DJ, p roducer Karmatronic, aki többek között arról is híres szert e Európában, hogy 2012-ben az UEFA foci EB lengyelo rszági megnyitó gáláján, 60.000 ember előtt adta elő az er re az alkalomra írt The Game Of The World című dalá t. Most újabb “alkalmi dalt” írt, ezúttal az űrutazás “kampánydalát”.
 
Karmatronicot barátja, Istenes Benc e nevezte be a versenyre, mondván, hogy a Dj úgyis mi ndig hős akart lenni. “Először azt gondoltam, hogy ez nem normális” – mondta a rádiós műsorvezető, “de miután jobban belegondoltam, egyre jobban rabja lettem ennek a kihívásnak. Most már annyira a mindennapjai m része, hogy mindent megteszek, hogy egyike lehess ek az asztronautáknak.”
 
2 RAVEN-teszt és barokamra
 
Az AASA magyarországi döntője nem lesz sétagalopp, hiszen a jelöltek ízelítőt kapnak majd az űrhajósok (pilóták) kiképzéséből. Az egészségügyi szűréseket a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház orvosai felügyelik majd. Carra Anita, az Unilever (az Axe g lobális kampányának elindítója) marketing igazgatój a elmondta: „lesz – egyebek mellett - fogászati és s zemészeti ellenőrzés, vérnyomás-mérés, standard ter heléses EKG, vesztibuláris forgószék terhelés, neurológia v izsgálat, konfliktometria, információ feldolgozó ké pesség vizsgálata, RAVEN-teszt, barokamra is.”
 
A szellemi képességeket is tesztek sorozatával vizsgálják majd : tesztelik a tudásukat az űrhajózással, csillagászattal, asztr ofizikával kapcsolatban.
 
Az űrhajó startjának szimulálását az „Axe katapult” segítségével tudják majd átélni a jelöltek, amelye t a Sziget látogatói is kipróbálhatnak majd a Fesztivál ideje alatt – így nyerve betekintést az űrhajósokra váró kihívásokkal. A kiválasztás utolsó lépcsőjében az A XEtronauta-jelölteknek fizikai képességeit teszteli k a Szigeten felállított akadálypályán: állóképességüket, gyorsa ságukat és ügyességüket kell bizonyítaniuk a zsűri előtt.
 
A döntő történéseit nemcsak személyesen a helyszíne n lehet majd nyomon követni, hiszen Facebook applikáció segítségével azok is belepillanthatnak a z aktuális eseményekbe, akik csak virtuálisan tudna k kijutni a Szigetre. A különböző feladatoknál elért pontszámok összesíté se után alakul ki a sorrend és derül ki országonkén t a győztes személye.
 
Ők 6-an lesznek tehát azok, akik hazájukat képviselhetik majd decemberben az orlandó i Axe Apollo Globális Űrtáborban. Irány Orlando! Carra Anitától megtudhattuk azt is, hogy - globális szinten - 62 országból több mint 500 ezer regisztr áció érkezett, a magyarországi játékosok száma meghaladt a az ötezret.
 
„A legrátermettebbeket Orlandóban kép zik ki, ahol vadászgéppel repülnek, kipróbálják a súlyt alanságot és megbirkóznak a G-erőkkel a földi centrifugában” – mondta az igazgató.
 
Mindezt a világ többi országából érkező 110 másik A XEtronautával közösen átélve, velük versenyezve. Vé gül a 23 legrátermettebb játékos lesz aki, aki elindulhat majd a nagy kalandra és Hősként térhet vissza az ű rből.
 
Az űrutazás felejthetetlen és valószínűleg megismét elhetetlen élményt fog jelenteni a győzteseknek. 10 3 kilométer magasból tekinthetnek majd le bolygónkra, miközben a súlytalanság élményét élik át.
 
A kiképz és- sorozatnak köszönhetően a visszatéréskor tapasztalh ató 4,5G-s erő a nyerteseknek már meg sem fog kottyanni. Végül az igazgató az akció financiális h átterére is kitért, mint elmondta, egy asztronauta kiképzése 15.000 Euróba kerül, míg az űrrepülés költsége egy fő esetén 100,000$
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >