Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Új pompájában jelenik meg a Varkocs - szobor Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2013. július 19.
A megszépülő történelmi belvárosban lassan befejeződnek a munkálatok és végleg birtokukba vehetik a járókelők, az ott lakók és az idelátogatók egyaránt. Mindezzel párhuzamosan újjávarázsolják Székesfehérvár mártírhalált halt várkapitányának szobrát és talapzatát is.
 
Székesfehérvár belvárosában közlekedők és az ott élők a közelmúltban bizonyára felfigyeltek arra, hogy nem csupán Varkocs György egykori várkapitány szobra tűnt el megszokott helyéről, de még a talapzatát is elbontották, hatalmas köveit elvitték.
 
Az elmúlt hetekben Kocsis Balázs szobrászművész és munkatársai nagy gondossággal fogtak hozzá a szobor és környezete felújításához. A kövek visszakerülnek a térre és aprólékos gonddal nagy figyelemmel, műértő pontossággal újraépítik a talapzatot.
 
- A praktikusság és a tisztelet a munkálatoknál egyaránt jelen van – mondja az alkotó, miközben nagy munkában találom dolgozóival Elmagyarázza, jól kivehető, hogy a Varkocs és Watthay Ferenc szobra egyaránt az egykori vár köveiből kapott talapzatot.
 
Ennek megfelelőek a kövek is, azaz egyáltalán nem szabályos vágott kövekről beszélhetünk, amelyekkel lényegesen könnyebb lenne a munka, hanem egyfajta összevisszaság tapasztalható. A nagy kőtömböket különböző méretekből állították össze az egykori építők. Kívülről, a látogató szemével ez nem érzékelhető, de az éles szemű szakember rögtön megállapítja.
 
- A kövek visszahelyezését nagyban hasonlítom a Lego játékhoz, amikor csak egy-egy helyre illeszthetőek vissza az alkotóelemek – mondja Kocsis Balázs, aki hozzáteszi, hogy a kövek gondos és aprólékos összeillesztése azért is nagyon fontos, mert minden a „levegőben van”, azaz nem tudják semmivel sem kitámasztani a talapzatot. A korábbi „medencés” korszakból származó kifolyókat, mivel azokra a jövőben nem lesz szükség, lefaragták a burkolatról.
 
A művész elmagyarázza, hogy egy -egy réteg felhelyezését követően várniuk kell a kötési idővel, csak az után lehet tovább folytatni az építkezést. Ezen a héten pénteken, majd a következő hét hétfőjén kerülnek fel az újabb rétegek, vagyis a kőtömbök.
 
A restaurátor úgy látja, ha minden kedvezően alakul, a jövő hét végére, a városlakók és a turisták nagy megelégedésére helyére emelhetik az utolsó kockát, s vele együtt Varkocs szobra is visszakerül jól megérdemelt helyére. A szobrászművész kérdésünkre megerősítette, az átalakítások során láthatóvá vált, hogy a korabeli mesteremberek az eredeti római kori faragványok motívumait eltávolították a tömbökről. Két kockán egyértelmű jelek mutatkoznak arról, hogy valamikor egy római sírkő darabjai lehettek.
 
Ezek érdekes kuriózumok, egyben praktikusnak, kedvesnek és nagyon is embereinek nevezte, hogy az évszázadokkal korábban élt egykori kőfaragók ilyen fajta megoldást választottak. Kocsis Balázs az építkezésről azt is elmondta, a munkálatokat az tette szükségessé, hogy a díszburkolaton újonnan kialakított, szomszédos interaktív szökőkút tengelye nem a szobor talapzatának közepén illeszkedett, hanem tizenkét centiméterrel a Zichy-liget irányába „csúszott el”.
 
A szakember szerint valóban nem nézett ki jól a megjelenés és egy nagy „T” betűhöz hasonlította, amelynél furcsán nézne ki, ha az alsó szár nem pontosan a közepén kapcsolódik a keresztező vízszintes vonallal. A mártírhalált halt egykori kapitány szobrának felújításával már elkészült, jellemzően városi, 5- 6 évtizedes szennyező lerakódást kellett eltávolítania róla. Ahol szükségessé vált, új patinával is gazdagodott a felület.
 
Formailag is új külcsínt kap Erdey Dezső alkotása. A restaurátor elmondta, a korábbi feketés borítás eltűnik a szobortestről, s így egységes zöld, úgynevezett grünspan színben, nemes patinában jelenik meg hamarosan a látogatók előtt a kapitány.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >