Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow ALTISZTAVATÁS SZÉKESFEHÉRVÁRON
ALTISZTAVATÁS SZÉKESFEHÉRVÁRON Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2013. július 29.

Image A tavalyi évtől eltérően, idén Székesfehérvárott került sor a szentendrei MH Altiszti Akadémia hallgatóinak ünnepélyes eskütételére. Ez volt a második alkalom, amikor az altiszteket is a tisztavatáshoz hasonló külsőségek mellett avatták. Ezáltal a megújuló haderőben az altisztek szerepe, jelentősége – és várhatóan a társadalmi megbecsültsége is – megnő az előző időkhöz képest. Székesfehérvár számára megtiszteltetés, hogy a körülbelül nyolcvan fő szakmai tanfolyamot végzett honvéd altiszt a 2013-as Szent István Emlékév keretében, a Városház téren megrendezett esemény keretében tette le az esküt.

 

Az ünnepi program a díszszázad és a történelmi zászlók, majd a protokollvendégek bevonulásával vette kezdetét. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében dr. Cser-Palkovics András polgármester, Róth Péter alpolgármester, Brájer Éva alpolgármester és Viza Attila önkormányzati képviselő vett részt a programon.
 

 
A Himnusz elhangzását követően beszédet mondott dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök helyettese. Hangsúlyozta: „Önök felemelő, de súlyos fogadalmat tesznek a haza védelmére, mely meghatározza tetteiket, döntéseiket, bármerre is vigye Önöket a sorsuk. Eskütételükkel a haderő gerincét alkotó altiszti testület tagjaivá válnak. Maga szintű szakmaisággal, felkészültséggel végzett munkájuk meghatározó lesz a Magyar Honvédség sikeres működésében…..Új szintre lépnek katonai pályafutásuk során, vezetők lesznek! Ezt mindig tartsák szem előtt szolgálatteljesítésük során, érezzék megtisztelő felelősségét, súlyát! Olyan erkölcsi értékek követőivé kell válniuk, amelyek - a katona hivatás legszebb hagyományait szem előtt tartva- egy életre szóló hitvallást fogalmaznak meg. Ezt az értékrendet pedig az elkötelezettség, a bátorság, a fegyelem, a tisztesség és a tisztelet fémjelzi! Felemelő, de nehéz feladat vár a Magyar Honvédségre. Embert próbáló körülmények között, maradéktalanul teljesítenünk kell a társadalom elvárásait, eskünkhöz híven szolgálni hazánkat, óvni biztonságát idehaza, és képviselni külföldön. Ebben a küldetésben fontos szerepet játszanak Önök.”

Az ünnepi beszédet követően a honvéd altisztek esküt tettek az alábbiak szerint. „Én …. őrmester esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom, hűséges honvédje leszek, Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, a törvények betartásával és  betartatásával, a rám bízott honvédek és fegyverek erejével, életem árán is megvédem. Elöljáróim parancsainak engedelmeskedem, alárendeltjeimet jogaik tiszteletben tartásával vezetem, róluk emberséggel és felelősséggel gondoskodom. Isten engem úgy segéljen!”
 

 
Az eskütétel után Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte az altiszteket. Elmondta:  „Székesfehérvár katonaváros. Szinte nincs is olyan fehérvári család, aki valamilyen szállal ne kötődne a honvédséghez, vagy a katonaélethez. Nagyon örülök, hogy idén, a Szent István Emlékévben itt, a nemzet történelmi fővárosának szívében köszönthetjük az altiszteket, és kedves hozzátartozóikat!” Vargha Tamás beszédében méltatta az esküt tett honvéd altisztek tevékenységét: „A Magyar Honvédségnek éppen ilyen, szakmailag jól felkészült, a haza és a szolgálatteljesítés iránt elkötelezett katonákra van szüksége feladatai végrehajtásához. A Magyar Honvédség számít Önökre, és Önök is minden körülmények között számíthatnak a honvédség vezetésére….A katonai hivatás nemzeti ügy. A Magyar Honvédség katonáinak léte, felkészültsége, felszereltsége, nemzeti és európai elkötelezettsége, hazájához való hűsége és szolgálata rendkívüli anyagi és szellemi érték.”
 
A Városház téri ceremóniát követően a Hiemer-ház báltermében megrendezett állófogadáson nyújtották át a Kéri Kálmán vezérezredesről elnevezett dísztőrt, melyet minden évben egyetlen kiválóan végzett altiszt vehet át tanulmányai elismeréséül. Idén Pekola Tamás őrnagy, felderítő szakos hallgató kapta a dísztőrt. 
 

A fogadáson pohárköszöntőt mondott Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „Köszönöm mindenkinek, aki lehető tette, hogy a számunkra oly fontos Szent István Emlékévben ez az eskütétel itt Székesfehérváron kerülhessen megrendezésre! Pont ezek az alkalmak és események, kiemelkedő programok segítik hozzá Székesfehérvárt ahhoz, hogy - saját történelmi múltját is felidézve, saját felelősségét is szem előtt tartva felvállalva - üzenje minden, a magyar nemzethez tartozó polgár számára, hogy ez a város több mint ezer éves történelmével sokmindent megélt, ami nemcsak az itt élőknek fontos, hanem mindenkinek, aki magyarnak vallja magát bárhol eme világon. De ez mindig elképzelhetetlen lett volna katonák nélkül!…. Számunkra, fehérváriak számára a mai esemény a történelmünk részévé fog válni. Büszkék vagyunk rá, és mindig jó szívvel fogunk rá visszagondolni. Azt kívánom Önöknek, hogy saját életükben is – felvállalva azt a felelősséget, amire ma hitet tettek – gondoljanak vissza tisztelettel és szeretettel erre a városra, mint arra a helyszínre, ahol Önök esküjüket megfogadták a maguk, de leginkább a magyar nemzet szabadságának érdekében!”
 
A honvéd altisztek a mai magyar haderőben önálló beosztásokat betöltő, önálló katonai karrierpályán futó személyek. Tudásukkal, tapasztalataikkal, életmódjukkal segítik a jövőben a professzionális magyar hadsereg működését.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >