Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 30 éves a TELAPO-tábor
30 éves a TELAPO-tábor Nyomtatás E-mail
Írta: Trupka Zoltán   
2013. augusztus 05.

Image A székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (ismert és kedvelt rövidítése a TELAPO) 1984 óta minden nyáron tábort szervez a szakkörösök számára. Az idei lesz tehát a 30. alkalom, melyet augusztus 8-átôl 14-éig tartanak. A helyszín Vérteskozma, ahol fényszennyezéstől mentes körülmények között vizsgálhatják az égboltot. A fő program az augusztusi csillaghullás kiváltója, a Perseida meteorraj tagjainak észlelése lesz.

 
A megfigyelési adatokat később szakköri foglalkozás keretében dolgozzák fel és továbbítják a Magyar Csillagászati Egyesülethez.
 
Mindez nem csak érdekes, hanem tudományosan is hasznos tevékenység, mivel a begyűjtött adatok révén a szakemberek jobban megismerhetik a meteorraj szerkezetét. A hullócsillagok észlelését világszerte lelkes amatőrcsillagászok végzik, szép példát mutatva a műkedvelők és a szaktudósok együttműködésére.
 

 
A táborban a meteorozás során a kevésbé tapasztaltak alaposabban is megismerhetik a csillagos eget, a fiatalok előadások, beszélgetések során egymástól is sokat tanulhatnak. Lesz lehetőség kirándulásra, a környék megismerésére is. A túrázás, sátorozás, tűzrakás, bográcsozás az összetartás erősítését is segíti.
 
A tábor vezetője dr. Nagy Rezső, aki a csillagdában az általános iskolások szakkörének vezetője.
 
Nagy Rezső elérhetőségei:
 
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Telefon: 06203607603
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >