Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvár idén is megméreti magát
Székesfehérvár idén is megméreti magát Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2013. augusztus 09.

Image Idén is benevezett Székesfehérvár a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyre, melynek zsűrije már el is látogatott városunkba, hogy értékelje a zöldfelületeket és a környezetszépítő kezdeményezéseket. A bejárás kezdetén szervezett sajtótájékoztatón Róth Péter alpolgármester, valamint a virágosítási akciókba bekapcsolódó intézmények és civil szervezetek is részt vettek. A háromfős zsűrit Spanyárné Halász Szilvia főkertész kalauzolta a nap folyamán.

 

A Virágos Magyarországért immár közel két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyre idén is közel 300 település nevezett. Székesfehérvár is rendszeres résztvevője ennek a megmérettetésnek, sőt több alkalommal elismerésben is részesült már a város. 

A verseny zsűrije ma járt Székesfehérváron. Róth Péter alpolgármester fogadta a háromfős csoportot, aki az Órajáték mellett tartott sajtótájékoztatón az elért eredmények mellett a város előtt álló feladatokat is hangsúlyozta. „Egyre nő a virágosítási akcióba bevont közterületek nagysága, emellett a 2013-as Szent István Emlékévben több városi park is megújul. Nagyon szépek a lakosság által gondozott kiskertek, az épülettömbök mellett kialakított virágos felületek. Tudjuk, hogy még van teendőnk a közterületek rendben tartásában, van hova fejlődnie Székesfehérvárnak is.” – mondta Róth Péter. Az alpolgármester kitért a megújuló Fő utca növényzetére is, amelyet egyelőre a kivitelező cégnek kell gondoznia, és amelyet nagyon megviselt a nagy hőség. Több fa és növény cseréjét kérik, valamint az átvétel után a Városgondnokság szakemberei fognak odafigyelni a zöldfelületekre.

A Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny keretében idén Pollák Erika, a verseny hazai maghonosítója és nemzetközi koordinátora, valamint Pádár Tibor, Balatonfüred főkertésze érkezett Székesfehérvárra. Ők a Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának képviselőjével, Stumpf Ágnessel közösen járták végig a közterületeket. A szakemberek szerint az összkép a legfontosabb. Az, hogyan fejlődött a város az elmúlt időszakban és milyen tervekkel rendelkezik, amelyek a virágosítási és környezetszépítő tevékenység színvonalának megtartását, vagy emelését biztosítják. Pollák Erika 1996-ban már segítette Székesfehérvár felkészülését a nemzetközi versenyre, véleménye szerint azóta rengeteget szépült a város. Pádár Tibor pedig azt emelte ki, hogy a szakavatott szemek észreveszik az erőfeszítéséket is, amelyek egy-egy szép virágágyás létrehozása és karbantartása mögött állnak. 

Székesfehérvár évről-évre meghirdeti a saját településszépítő versenyét is, amelyre idén rekordszámú jelentkezés érkezett. A „Virágosabb és zöldebb Székesfehérvárért" pályázat keretében összesen 264 közösség jelentkezett és vállalta, hogy megszépíti környezetét. Szintén a virágosítási tevékenységet segíti a Kertbarát Klub is, amely a Palotavárosi Közösségi Kert gondozása mellett szakmai tanácsokkal is segíti a lakosságot. 

A sajtótájékoztatón jelen volt az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI igazgatója, Bartyik Mihályné. Ők is évek óta együtt dolgoznak a Városgondnoksággal. Az egyik forgalmas helyen, a Várfal parkban „fogadtak örökbe” egy területet, amelyet minden évben kerti munkás és virágkötő tanulóikkal közösen virágosítanak be és gondoznak. 

A székesfehérvári látogatáson Spanyárné Halász Szilvia főkertész kísérte a zsűrit, ő ismertette minden helyszínen az elvégzett munkálatokat, az idei parkrekonstrukciókat, valamint az őszi Városzépítő, valamint a fatelepítési akció előkészületeit. Mint elmondta: Székesfehérváron már gyakorlat - és ezzel elsők voltunk az országban - a hazai nemesítésű egynyári fajták előnyben részesítése, amit sok település követett. Ezek a virágok szemmel láthatóan jobban bírják a hosszan tartó forróságot. Hozzátette, hogy az óvodákat, iskolákat, lakóközösségeket növények adományozásával és szakemberek tanácsadásaival segítik a környezetszépítésben.

A Sóstó Természetvédelmi Területen zajló munkákkal és rendezvényekkel is megismerkedtek a zsűrizők. A Gaja Környezetvédő Egyesület ezévi sokoldalú munkájáról pedig Gárdonyi László előadása segítségével kaphattak képet a zsűritagok. 

A 2013-as Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny eredményeit ősszel hirdetik ki.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >