Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Múltidéző sváb esküvő koronázza mór belváros megújulását
Múltidéző sváb esküvő koronázza mór belváros megújulását Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. augusztus 13.

A Móri Sváb Lakodalmas tradicionális előadásával zárul a tavalyi évben megújult Szent István parki rendezvénysorozat, mely a KDOP-3.1.1./B-09-2f-2011-0001pályázat "Mór városközpont rehabilitációja" keretében valósul meg. A város Önkormányzata sikeresen pályázott a Közép-dunántúli Operatív Program keretein belül meghirdetett "Értékmegőrző és funkcióbővítő város-rehabilitáció a 10 000 fő feletti és 20 000 fő alatti városokban" című konstrukcióra. A munkálatok során megújult Mór történelmi belvárosa.

 
Egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően Mór történelmi belvárosa 678 200 129 Forintból újult meg. Az önkormányzat sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv keretében, és 485 798 912 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a belváros rehabilitációjára.
 
A pályázatnak köszönhetően az elmúlt évben megújult a Polgármesteri Hivatalnak otthont adó Luzsénszky-kastély, a Szent István park, a Kapucinus tér, és még az idén elkészül a parkot szegélyző üzletsor. Az építészeti felújítást követően a parkban a beruházás részeként több mini projektre is sor került, amelyek tovább színesítik a város nyújtotta kulturális kínálatot.
 
Törő Gábor Mór országgyűlési képviselője kiemelte: "A funkcióbővítő pályázat alapvető célja a városi területek olyan integrált megújítása, amely érdemben hozzájárul ahhoz, hogy a város gazdasági és társadalmi aktivitása fokozódjék. Az infrastrukturális, beruházás jellegű fejlesztések mellett a soft elemek célja a Szent István park közösségi térré való átalakítása volt. Ennek egyik eszköze, hogy rendezvényeket valósítunk meg a parkban, amely odavonzza az érdeklődőket".
 
"A kultúra szigete Mór ligete" projekt során eddig volt már Környezetvédelmi és madárbarát nap, Játék nap, Fogyatékkal élők napja, Roma nap, Múltidéző móri vásári forgatag, Public Art a Belvárosban - alkotók testközelben művészeti fesztivál.
 
Augusztus 18-án 16:00 órakor kezdődik a Móri Sváb Lakodalmas, mely a régi hagyományokat eleveníti fel.
 
Fenyves Péter polgármester a keddi sajtótájékoztatón elmondta:
 
"A város újkori történetének harmadik legnagyobb beruházása valósult meg. Büszkék vagyunk arra, hogy a kiegészítő "soft elemeket" - a mini projekteket - a móri civil egyesületek valósították meg, melyre összesen több, mint 15 millió Forint támogatást nyertek, és legalább öt évig fent kell őket tartani."-tette hozzá a polgármester.
 
A Móri Sváb Lakodalmas egy színpadias előadás lesz.
 
"Korábban már előadtuk a teljes estés lakodalmi szertartást, most egy rövidebb változat lesz látható" - mondta el Szatzkerné Ruff Angella. A rendező hozzátette, a Polgármesteri Hivatal lesz a legényes ház, a TDM iroda a leányos ház, innen vonulnak a Kapucinus templomba, majd a nagyszínpadhoz.
 
A közönséget is szeretnék bevonni. A lakodalmas előadásához a Rozmaring Móri Kistérségi Nemzetiségi Táncegyüttes Egyesület, az Ezerjó Nyugdíjas Egyesület és a Móri Fúvószenei Egyesület fogott össze.
 
A nyugdíjasok közül sokan emlékeznek még az igazi sváb lakodalmakra, mely a móri németség története okán más, mint a környék sváb lakodalmasai. Ezt szeretnék tovább adni, mondta el Greskó Gáborné a nyugdíjasok elnöke. Törő Gábor a nagyszabású programot felvezető sajtótájékoztatón egy hordozható számítógéppel ajándékozta meg a Móri Fúvószenei Egyesületet, melyet Grell Norbert elnök vett át.
 
A móri fúvósok az ország egyetlen öt kategóriában is kiemelt arany minősítéssel rendelkező fúvószenekara. A gazdasági nehézségek idején a legjobb befektetetés a kultúra támogatása- zárta a sajtótájékoztatót Törő Gábor.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >