Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow ÚJJÁÉPÜL A LELKEKBEN A BAZILIKA
ÚJJÁÉPÜL A LELKEKBEN A BAZILIKA Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2013. augusztus 13.

Megtartották az István című oratorikus szertartásjáték sajtópróbáját, amelyet augusztus 17-én és 18-án, a 2013-as Szent István Emlékév kiemelt rendezvényeként mutatnak be az egykori bazilika romjai felett. A produkcióban több, mint kétszázan vesznek részt.

 
Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, 2010-ben, amikor a Szent István Emlékévet megálmodták, az volt a szándékuk, hogy mindenkinek a figyelmét ráirányítsák; Székesfehérvár a magyar nemzet történelmi fővárosa.
 

 
„A történelmi múlt kötelez és felelősséget is ró ránk. A hagyományokat ápolnunk kell, és átadnunk az új nemzedékek számára. Augusztus 14-én hazatér a Szent Jobb, majd augusztus 17-én, 18-án, illetve azt megelőző nyilvános főpróbán egy olyan szertartásra emlékezünk magas művészi színvonalon, ami hosszú évszázadokon keresztül ehhez a városhoz kötődött.”
 
A középkori szövegek alapján írt részeket zenés-táncos betétek teszik színesebbé. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója ehhez kapcsolódva megemlítette, nem pusztán a színházi deszkákon állnak, hanem az ország szakrális központját jelentő katedrálisának kövei felett.
 

 
„Hosszú napok óta próbálunk, és valamennyien, akik ebben a produkcióban részt veszünk szeretnénk egy templomot az emberek képzeletében felépíteni.”- fejtette ki az igazgató, aki bízik benne, hogy évről-évre olyan szertartásjátékot tudnak a színpadra állítani, amely fokozaton feltárja a múlt azon, kevésbé ismert, respektált részeit, de mégis alapjaiban hozzájárult a magyar nemzet fennmaradásához.
 
Mivel az előadásokra minden jegy elkelt ,ezért a nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus 16-án is megnyitják a nézőteret a Koronázási Ünnepi Játékokra.
 
Az augusztus 16-án, pénteken 21.00 órakor kezdődő Koronázási szertartásjáték - István című előadásra jegyek korlátozott számban kaphatók.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >