Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megnyílt a Romkert építését bemutató tablókiállítás
Megnyílt a Romkert építését bemutató tablókiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2013. augusztus 15.

Image Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nyitotta meg ma délelőtt azt a szabadtéri tablókiállítást, amely részletesen bemutatja az 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulója emlékére felavatott középkori Romkert építésének történetét. A Szent István Király Múzeum által, Gärtner Petra kurátor vezetésével összeállított tárlatot – amely a 2013-as Szent István Emlékév kiemelt programja – október végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Nemzeti Emlékhely árkádjai alatt.

 

A középkori Romkert idén ünnepli megnyitásának 75. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Szent István Király Múzeum egy szabadtéri kiállítás keretében mutatja be a Lux Géza építész tervei szerint készült terület építésének történetét. A kőtárnak szánt árkádok alatt nagyméretű tablókon tekinthetők meg a Romkert eddig csak kevesek által ismert építészeti tervei, tervvázlatai. A tíz tabló öt témakört ölel fel:„Kultuszhely születik”; „Vázlatok és variációk”; „Méltó emléket állítani”; „Szimbólumok gazdag tárháza”, és „Ünnepek helyszíne”. A bemutatott anyag segítségével ízelítőt kapunk a valamikori kőtár érdekes és szép faragványos kőanyagából. A kiállítás keretében új ismertető szöveg került a Mauzóleumba Szent István szarkofágjáról és Aba-Novák Vilmos szekkójáról.

Olyan jeles események színhelye volt 1938-ban a Romkert, mint a vitézavatás, vagy a Szent Jobb látogatása. A tervek, tervvázlatok, valamint a Romkertben 1938-ban rendezett nagyszabású ünnepségek jól tükrözik Szent Istvánnak az 1930-as években megerősödött kultuszát. E tekintetben is kapcsolódik a kiállítás a 2013-as Szent István Emlékévhez.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nyitó beszédében hangsúlyozta: „Egyszerű székesfehérvári polgárként szeretném ezt a kiállítást megnyitni. Fontos feladataink vannak abban, hogy a Nemzeti Emlékhelyről minden városlakó tudjon, ismerje létrejöttének és az azt megelőző évszázadok történetét. Csak így vállalhatjuk büszkén azt, hogy Szent István városában, egy koronázóvárosban élünk!” A város polgármestere köszönetét fejezte ki a Szent István Király Múzeumnak a kiállítás megrendezéséért. Szavai szerint fontos ismernünk és tisztelnünk elődeinket, akiknek munkája és törekvései által bemutathatóvá vált a Középkori Romkert.Dr. Cser-Palkovics András arra emlékeztetett: „Nagyon sok adósságunk van. Nemcsak egy kiállítással kell emlékeznünk elődeinkre, hanem az elképzelések helyett, a következő napokban meg kell fogalmaznunk olyan döntéseket is, amelyekkel mi fehérváriak 2013-ban hozzáteszünk valamit ahhoz az örökséghez, amit kaptunk. Döntéseket kell hoznunk, hogy előre tudjunk lépni a Nemzeti Emlékhely méltó bemutatása, bemutathatósága érdekében, felhasználva a mai kor technikai lehetőségeit. Szükségünk van itt a Belvárosban egy szépen felújított műemlékre, amely szent helyen van, és amely mellett nap mint nap elhaladunk. Felelősségünk és kötelességünk, hogy a mai áldatlan helyzetet lehetőségként kezeljük, és előrelépjünk a megoldás irányába!”

Dr. Demeter Zsófia történész, a Szent István Király Múzeum igazgatója a megnyitón kiemelte: „1938-ban az volt a legfontosabb tanulság, hogy a dicső történelmi múltra építve lehet modern nagyvárost építeni, létrehozni. Ezt elődeink már bebizonyították, most azonban rajtunk a sor!” A megnyitót követően Gärtner Petraművészettörténész vezetésével ismerhették meg a vendégek a szabadtéri tablókiállítás anyagát.

A Nemzeti Emlékhely augusztus 20-ig meghosszabbított nyitva tartással, naponta 9.00 és 20.00 óra között fogadja a látogatókat, Szent István napján, jövő szerdán az osszáriumot is megnyitják a látogatók előtt. Az ünnepi időszakot követően október 31-ig, hétfő kivételével naponta 9.00 és 17.00 óra között térhetnek be a vendégek a Romkertbe.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >