Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Befejeződött a városfal és a Várfal-park rekonstrukciója
Befejeződött a városfal és a Várfal-park rekonstrukciója Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2013. augusztus 22.
Bejárást tartottak ma délelőtt a székesfehérvári Várfal-parkban, ahol a napokban befejeződött a városfal rekonstrukciója. A 2007-ben kezdődött munkálatok végeztével megszépült és látogathatóvá vált a forgalmas Piac tér közelében található terület. A parkosítás tovább folytatódik a belső területű fal-szorosban, és fontos feladat lesz a terület szépségének és biztonságának megóvása. – hangzott el a bejáráson, melyen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Égi Tamás, a Belváros önkormányzati képviselője, Barabás Emőke városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató, valamint Bozai István városgondnok.

 

A 2013-as Szent István Emlékév fontos törekvései között szerepel új köztéri alkotások és parkok átadása, illetve a város már meglévő értékeinek megóvása, felújítása. Bár a székesfehérvári városfal rekonstrukciója 2007-ben kezdődött, nagy jelentőséggel bír, hogy éppen a 2013-as Szent István Emlékévben fejezték be a munkát, és adták át a területet. A város egyik legforgalmasabb pontján, a Piac tér közvetlen közelében hosszú évekig paravánok takarták el a városfalat és a falszorost, most azonban mindenki számára láthatóvá vált a munkálatok eredménye.

A bejáráson Barabás Emőke városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató ismertette a beruházás részleteit. Elmondta, hogy a 2002-ben készült tervek alapján 2007-ben kezdte meg a kivitelezést a Széphő Zrt. tulajdonában álló Szépház Kft. Az eredeti engedélyezési tervek a városfalat teljes magasságában helyreállították volna. 2010-ben az önkormányzat javasolta, hogy a Megyeház utca 9. számú telek alatt, a falszakaszban található két boltozatos helyiséget hasznosítsák. 2011-ben statikusokkal, művészettörténészekkel, múzeumi munkatársakkal vizsgáltatták át a területet, ám kiderült, hogy a csehsüveg boltozatok állékonyságát csak nagyon költségesen lehetne megóvni, ezért a helyiségek hasznosítását elvetették. Ekkor ismét módosítottak a terveken: a Megyeház utca 9. szám alatti ingatlant társasházzá, az előtte található falszorost telekké, önálló önkormányzati területté nyilvánították. A további munkálatok során megnyitották a parkot a társasház alatti látszótéglás falazatig, a korábban felfalazott falszakaszt pedig lelépcsőzték. 2013 elején a munkálatokat Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. vette át a Széphő Zrt-től, befejezték a belső területű falszoros előtti falszakaszt, és parkosították, füvesítették a területet. Ez utóbbi munkálatokra 4,6 millió forintot fordított a Városgondnokság.

Az oly sok évig paravánokkal elzárt és használaton kívüli területet már láthatják, és birtokba vehetik Székesfehérvár lakói, látogatói.

„A városfal rekonstrukciójával egy újabb adósságunkat törlesztettük a székesfehérváriak felé, és megszüntettük az évek óta fennálló, méltatlan helyzetet a Belvárosban. A Palotaváros és a buszpályaudvar irányából érkezők hosszú évekig csak a paravánokat láthatták a területen. A 2013-as Szent István Emlékév kitűnő alkalmat adott arra, hogy a munkálatokat végre befejezzük, a területet megmutassuk és látogathatóvá tegyük a székesfehérváriak és minden érdeklődő számára!”
 – hangsúlyozta a bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: „Büszkék vagyunk erre a beruházásra, amely egészen új hangulatot kölcsönöz a Várfal-parknak, a történelmi Belvárosnak és az igen forgalmas buszpályaudvarnak egyaránt! Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik részt vettek a rekonstrukciós munkálatok elvégzésében.”

„A Belváros megújítása nem csak a Fő utca, hanem a többi terület rendezését is kell, hogy jelentse. A városfal környékén régóta áldatlan állapotok uralkodtak, most azonban szeretnénk, ha a megszépült terület a városlakók egyik kedvenc pihenőhelyévé válna.” – mondta Égi Tamás, a Belváros önkormányzati képviselője. Szavai szerint a jövő legfontosabb feladata lesz, hogy megőrizzék a terület szépségét és biztonságát.

„Az állagmegóvásának és az építkezés befejezésének, illetve a lépcsőzetes kialakításnak köszönhetően a turisták könnyedén elérhetik és megtekinthetik a várfal mögötti területet, melyet szépen parkosítottunk, füvesítettünk, és padokat helyeztünk ki.” 
– mondtaBozai István városgondnok. Hozzátette: továbbgondolják, hogy miként tudják megoldani a jövőben a terület állagmegóvását.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >