Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fogadj szót, fiam! - Harmincheten írtak intelmeket Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2013. szeptember 02.
A Széna téren tartották a „Fogadj szót, fiam!” című pályázat ünnepélyes eredményhirdetését. A 2013-as Szent István Emlékév keretében a magyar anyanyelvű pedagógusokat szólította meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város és A Szabadművelődés Háza. A felhívásban azt kérték, hogy államalapítónk halálának 975. évfordulóján, első királyunkhoz hasonlóan ők is fogalmazzák meg intelmeiket a mai fiataloknak. Harminchét pályamű érkezett, amelyből három helyeztetett és egy különdíjast választott ki a zsűri.

 

1027-ben írta le Szent István király intelmeit fiához, Imre herceghez. Ezt olvasva kellett a trónörökösnek megértenie, hogy milyennek kell lennie, azaz hogyan kell jó, igazságos, bölcs és erős királlyá válni. Ennek mintájára szólította meg a magyar nyelvű pedagógusokat a 2013-as Szent István Emlékév keretében Székesfehérvár Megyei Jogú Város és A Szabadművelődés Háza. A „Fogadj szót, fiam!” pályázat meghirdetői arra kérték a jelentkezőket, hogy Istvánhoz hasonlóan foglalják össze, öntsék formába intelmeiket a mai fiatalokhoz. 

A megmérettetésre 37 pályamű érkezett, ebből kettő a határon túlról. Az írásokat háromfős zsűri értékelte, melynek tagjai: dr. Bakonyi Kovács István irodalomtörténész, Nyárai-Horváth István plébános és Vargáné Szabó Zsuzsanna erkölcstan tanár. A kiírók terjedelmi, vagy formai korlátot nem szabtak, sőt a jelentkezőknek jeligével kellett ellátni írásaikat. Így az alkotók személyére csak a szakértő zsűri értékelését követően derült fény. 

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a 2013/2014-es tanév városi tanévnyitó ünnepségét megelőzően, a megújult Széna téren került sor. A résztvevőket a Széna Téri Általános Iskola diákjainak furulyás előadását követően dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke köszöntötte. 

„Az Emlékév egyik fontos célja volt, hogy a fiatalokat és a pedagógusokat is bevonjuk az ünnepi programokba. Szép törekvés, hogy nemcsak helybeli, székesfehérvári tanárokat, hanem az ország minden táján élő, sőt határainkon túli magyar anyanyelvű pedagógusoknak is szólt a pályázat. Örülök, hogy szépszámú pályázat érkezett. A munkákból kiderül, hogy Szent István intelmei örök érvényűek. Minden kor megtalálja benne a nekik szóló üzenetet.” – mondta el dr. Csurgai Horváth József. 

A pályaműveket és a „Fogadj szót, fiam!” pályázatot dr. Bakonyi Kovács István irodalomtörténész, a zsűri elnöke értékelte. 

„A beérkezett pályamunkákból kiderült, hogy az intelmek tartalma értő fülekre talált. Bőséges, alapos művek és elemzések születtek. A győztes jól megfogalmazta az intelmek időtlenségét, „Iránytű a XXI. század fiataljaihoz” címmel.” – fogalmazott a zsűri elnöke. Dr. Bakonyi Kovács István azt is hangsúlyozta: „A pályázat jól illeszkedik az Emlékév programjaihoz, amelyek szemmel láthatóan elérték céljukat, erősítik a helyi közösségeket és ráirányítják a figyelmet Székesfehérvár történelmi múltjára, értékeire. Az intelmek minden program során megjelentek, legyen szó a bodajki plébános ünnepi beszédétől a miniszterelnöki köszöntőig, éppen ezért tartom nagyon jó ötletnek, hogy mai pedagógusok is megfogalmazhatták gondolataikat a mai fiatalokhoz.” 

Az értékelést követően dr. Cser-Palkovics András polgármester a zsűri elnökével közösen adta át a díjakat a nyertes alkotóknak. 

A pályázat díjazottjai:

1. helyezett: Sózer-Pápai Zsuzsánna (Ibrány) – Iránytű a 21. század fiataljainak

2. helyezett: Kalácska László (Bátaszék) – Elérhető jövő 

3. helyezett: Fenyősi Erika (Pécs) – A példa szótlanul tanít

Különdíj: Mocsári Erzsébet (Csorvás) – Intelmek Akis herceghez
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >