Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow III. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál Vox Mirabilis Vándordíj
III. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál Vox Mirabilis Vándordíj Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. szeptember 20.

Image A Vox Mirabilis Kamarakórus és a Szent István Művelődési Ház a Szakrális Művészeti Hetek nyitórendezvényeként, harmadik alkalommal rendezte meg a Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált, ahol helyi és hazai kórusok léptek színpadra.

 
A rendezvény fővédnökei Spányi Antal megyéspüspök és Miklósa Erika, Kossuth-és Liszt-díjas operaénekes voltak. Igazi csemegét ígért a komolyzene kedvelőinek a hangverseny, amelyen az Aula Kórus (Budapest), a Bástya Kamarakórus (Székesfehérvár), a Clara Voce (Polgárdi), a Mezőfalvi Nőikar , valamint a házigazda, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus lépett színpadra.
 
A 3. alkalommal megrendezett fesztiválon a bemutatkozó kamarakórusok egyházi és világi művekkel készültek. Az idén először tartottak „Kórusműhelyt” is, ahol Tóth Árpád a kórusimprovizáció rejtelmeibe vezette be az énekeseket. A több, mint száz énekes különleges élményben részesült, ahol ők maguk is kipróbálhatták az improvizációt.
 
„ A kórusimprovizáció egy olyan eszköz, amellyel közelebb lehet hozni a mai emberekhez a kóruséneklést, mind hallgatóként, mind részvevőként, hiszen az énekes egyéni döntéseket hozhat, részt vehet a zenei folyamatban” –mondta Tóth árpád, aki Magyarországon elsőként honosította meg ezt a műfajt.
 
A város gazdag kulturális és zenei életében méltón kap helyet az immár 3. alkalommal rendezett kórustalálkozó. A közönség soraiban nem csak székesfehérvári zenekedvelők, hanem a megyéből érkező vendégek is élvezték a kórusok színvonalas műsorát.
 
A 2013-as Jubileumi Szent István év alkalmából alapított Vox Mirabilis Vándordíjat először indították útjára, amelyet a legjobban szereplő kórus kap és birtokol egy évig.
 
A szakemberekből álló zsűri tagjai (Miklósa Erika, Tóth Árpád és Borbás Károly) és a kórusvezetők is szavaztak a legjobb kórusra. 2013-ban a budapesti AULA Kórus kapta a legtöbb szavazatot, akik nagy lelkesedéssel és kitörő örömmel fogadták el a vándordíjat.
 
A nagysikerű esten a műértő közönség a kórusok önálló és közös éneklésében is gyönyörködhetett.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >