Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mozgalom az egészséges erekért Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2013. szeptember 20.

Image Szeptembertől ismét hetente szerveznek Értornát Székesfehérváron a Nyitott tornatermek program keretében. Szerdánként 16 órától a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában várják az érbetegségben szenvedőket, akiknek gyógytornász segít a speciális mozgássorok elsajátításában. A programról és az érbetegekért megvalósuló összefogásról Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Dr. Mikola József érsebész, a Szent György Egyetemi Oktató Kórház főorvosa sajtótájékoztatón számolt be.

 

Márciusban indult útjára Székesfehérváron a "Tornázz egy órát, hogy járni tudj!" mozgalom. A város Egészségfejlesztési tervének fontos része a megelőzés és a mozgáslehetőség biztosítása minél szélesebb körben. Ennek keretében kezdődött együttműködés Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Dr. Mikola József érsebész főorvos vezetésével az érrendszeri betegségben szenvedőkért. 

A kezdetektől nagy az érdeklődés az Értorna iránt, amely a Nyitott tornatermek program keretében zajlik. A szeptembertől újraindult foglalkozásoknak szerdánként 16 órától a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola ad otthont. Szakképzett gyógytornász segítségével sajátíthatják el az érbetegek a számukra jó hatású, speciális mozgásformát, a részvétel ingyenes. 

 

 

 

„A Nyitott tornatermek program szerencsére nagy sikerrel működik városunkban. Nemcsak a szabadidősportra biztosítunk lehetőséget ennek keretében, hanem számos egészségmegőrző foglalkozást is szervezünk, természetesen szakemberekkel együttműködve. Büszke vagyok arra, hogy a cukorbetegek, valamint a szívproblémákkal küzdők után a különböző érbetegségben szenvedőknek is szervezhettünk speciális Értornát. Egészségünk megóvása, vagy éppen a betegségek szinten tartása szempontjából is elengedhetetlen a rendszeres mozgás, amelynek figyelmet szentelünk és támogatást biztosítunk.” – tette hozzá Östör Annamária. A város egészségügyi és sporttanácsnoka köszönetet mondott Dr. Mikola József érsebész főorvosnak és Horváth Zita gyógytornásznak, hogy kezdetektől motorjai ennek a fontos programnak. 

Az érrendszeri betegségek nagy része érezhetetlen, gyakran semmi sem figyelmeztet bennünket előzetesen a baj bekövetkeztére. Az érbetegség azonban rengeteg embert érint, akiknek utógondozásban nagyon fontos a mozgás. Az Értorna keretében olyan speciális gyakorlatokat ismertetnek meg a résztvevőkkel, amelyekkel saját egészségük javítható, vagy éppen a megelőzésben is segítségükre lehet. Éppen ezért tartják a szervezők fontos missziónak a Székesfehérváron elindított mozgalmat. 

„Ma Magyarországon a szív-érrendszeri betegség a második leggyakoribb halálok. A felfedezett érbetegség kezelésében - a gyógyszerek, és szükség esetén műtét mellett - kiemelt jelentőségű a megfelelő mozgás. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy e mindenki által hozzáférhető és művelhető, relatíve olcsó gyógymód fontosságát a betegek jelentős része nem veszi komolyan. Ennek tudatosítására és gyakorlati megvalósítására alakult az Értorna mozgalom. Szeretettel várunk minden - különböző szűréseken, illetve érsebészeti szakrendeléseken felfedezett - érbeteget, akik mozgásukkal is hozzájárulnának állapotuk javításához. Várjuk az érműtéten átesett betegeket is, akik kezelésük részeként vesznek részt foglalkozásunkon. Célunk, hogy mindennapi életük részévé váljon a mozgás.” – ismertette az értorna fontosságát és az érbetegségek hazai előfordulását Dr. Mikola József. Az érsebész főorvos egyúttal a megelőzésre is felhívta a figyelmet, hiszen kivizsgálással, szűréssel időben felismerve a problémákat nem biztos, hogy műtétre is sor kerül. Emellett az utógondozásban, illetve az állapotromlás megelőzésében is nagy jelentősége van a mozgásnak. Ezt a speciális tornát gyakorolhatják be szerdánként az érintettek, majd a hét többi napjain otthon is folyamatosan végezhetik a mozdulatsorokat. 

Az Értornához bárki csatlakozhat - akár érintett a betegségben, akár megelőző jelleggel - szerdánként 16 órától a Károly János utca 32. szám alatti oktatási intézmény tornatermében.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >