Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A megye déli részén gyakoroltak a mentőcsoportok Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2013. szeptember 24.

Image A Fejér Megyei Önkéntes Mentőszervezet tavaszi megalakulását követően közös rendszerbeállító gyakorlaton vettek részt a Dunaújváros, Sárbogárd, Enying Járás Önkéntes Mentőcsoportok. A résztvevők három helyszínen, különböző feltételezett szituációk alapján hajtották végre a szükséges védekezési, kutatási és mentési feladatokat Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten.

 
A reggel öt órakor elrendelt riasztás után mindhárom csoport tagjai nyolc óráig megérkeztek a gyakorlat területére.
 
Az ünnepélyes megnyitót megtisztelte jelenlétével Dr. Galambos Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Köszöntőjében a kormánymegbízott kitért arra, hogy az önkéntes feladatvállalás nélkülözhetetlen az állampolgárok biztonsága érdekében.
 
A megnyitót követően Orosz Csaba tűzoltó őrnagy, a gyakorlat parancsnoka ismertette a különböző helyszínek katasztrófavédelmi szituációit. Az első kárhelyszínen a viharos szél megrongált egy fából készült lakóházat.
 
A mentőcsoport aládúcolta és lefóliázta az épületet a balesetveszély és a további károk megelőzése érdekében. A végrehajtásban huszonhatan vettek részt, akik motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal szabták méretre az épületszerkezetek stabilizálásához szükséges faanyagot. A második káreset helyszínén épületomlás történt, és egy öttagú család a romok alatt rekedt.
 
Az eltűntek felkutatását harmincegyen kezdték meg, a keresést egy kiképzett kutya is segítette. Két lakót élve temettek el a roncsok, míg három ember életét már nem lehetett megmenteni.. A súlyos sérültek mentése különös odafigyelést és aprólékos tervezést igényelt.
 
A harmadik helyszínen egy településen átfolyó patak vízszintje hirtelen megemelkedett és villámárvizet okozott, ezért a negyvenegy fős csoportnak nyúlgáttat épített a part melletti lakóházakat védelmére. A gyakorlat napján a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - az áprilisi Fejér Önkéntes Mentőszervezet nemzeti minősítéséhez hasonlóan - ezúttal is végrehajtotta a megyei média bevonásával a közérdekű közlemény kiadásának gyakorlatát.
 
A közlemények kiadására délelőtt tíz és délután három órakor került sor. Az elektronikus sajtóban megjelent tájékozatók értesítették a lakosságot a Szalki-szigeten bekövetkezett katasztrófákról és az ott folyó mentési munkálatokról, valamint a terület lezárásáról és annak feloldásáról is.
 
A rendezvény zárásán Magosi Lajos tűzoltó ezredes kiválóra értékelte a mentőcsoportok munkáját. Hangsúlyozta, hogy a gyakorlatot követően nem csak a megye déli részén, hanem Fejér megye valamennyi állampolgárának a biztonsága javult.
 
Az operatív munkát végrehajtók helytállásán túl megköszönte a szervezésben és biztosításban részt vállaló szervezetek támogatását is.
 
< Előző   Következő >