Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A GYAKORLATBAN NEM JÁR KÉTSZERES KÖLTSÉGGEL AZ ÉGHETETLEN SZIGETELŐANYAG
A GYAKORLATBAN NEM JÁR KÉTSZERES KÖLTSÉGGEL AZ ÉGHETETLEN SZIGETELŐANYAG Nyomtatás E-mail
Írta: Premier Kommunikációs Iroda   
2013. szeptember 24.

Image Az új építésű ingatlanok számának folyamatos csökkenése miatt az őszi-téli fűtési szezon közeledtével egyre nagyobb teret nyernek az épület-felújítások. A homlokzat, vagyis a külső fal szigetelését végző tulajdonosok körében azonban általános tévhit, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag kétszer annyiba kerül, mint a polisztirol. Ez a megközelítés csak önmagában igaz és téves végkövetkeztetésekre is vezethet.

 

Több közepes és nagyobb méretű társasház hőszigetelési költségszerkezetének elemzése alapján a Knauf Insulation szakértői kimutatták, hogy az elkészült szigetelési rendszerek egészét tekintve mindössze 22-25% eltérés van a légáteresztő, hangszigetelő, tűzálló kőzetgyapot szigetelési rendszer és a mérsékelten légáteresztő, gyengébb hangszigetelő, nem tűzálló tulajdonságokkal rendelkező polisztirol szigetelőrendszer ára között. Ennek megfelelően, a Knauf Insulation energiahatékonysági összehasonlító programjában résztvevő családi ház homlokzatát is kőzetgyapot szigetelőanyag védi.

 

-------Rend(szer) a lelke mindennek

2013. első negyedévében a KSH adatai szerint összesen 1.123 új lakóingatlan építését regisztrálták, 54%-kal kevesebbet, mint 2012 azonos időszakában. A Knauf Insulation szakértői szerint ugyanakkor negyedévente 5-6 ezer családi házat korszerűsítenek, vagyis az építőipar lakossági szegmensében érdekelt vállalatokat szinte csak a felújítások tartják életben. Ezek hatékonyságát azonban számos tévhit ronthatja.

A gyakorlatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tulajdonosok számára legfontosabb döntési szempont, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag kétszer annyiba kerül, mint a polisztirol (EPS), s úgy gondolják, az ásványgyapot szigetelőanyag alkalmazásával a felújítás költsége is duplázódik, így inkább EPS-t választanak.

 

------Kőzetgyapot vs. polisztirol

Tény, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag önmagában drágább, ám ez a tétel csak egy elem egy komplex szigetelési rendszer több elemből álló költségszerkezetén belül. A felújítóknak ugyanis számolni kell az alapozó, a ragasztó, a szigetelőanyag, a háló és a vakolat árával, továbbá az állványozás, a munkadíjak költségeivel is, melyek az alkalmazott szigeteléstípustól csaknem függetlenek. EPS alkalmazása esetében a teljes homlokzati szigetelési rendszer 6-7 ezer forint / m2 költséggel kivitelezhető, míg kőzetgyapot esetében ez az összeg 7-9 ezer forint / m2.

„Az a vélemény, miszerint a kőzetgyapot homlokzati szigetelés kétszer annyiba kerül, mint a polisztirol, nem állja meg a helyét. Számos összehasonlítás eredményeként megállapítható: nagyságrendileg mindössze 22-25% többletköltség volt kimutatható a két anyagtípus kivitelezése között. Ráadásul nem csak Magyarországon, hanem néhány környező országban végzett elemzés is hasonló eredményre vezetett” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

„Épületszigetelésnél kiemelt tanács, hogy ha már egyszer belefogtunk egy jelentős költségekkel járó felújításba, ne azon az egy tételen akarjunk megtakarítani, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a teljes rendszer minőségéhez” – tette hozzá a szakember.

Mivel a cég energiahatékonysági összehasonlító programja során szigetelt épületnél már a jövő elvárásainak is megfelelő technikát alkalmaztak, így annak homlokzatát a mérések kezdetekor már 20 cm-es homlokzati FKDS kőzetgyapot szigetelőanyag takarja, míg a padlásfödém szigeteléshez 25 cm Classic 0,039 típusú Ecose technológiájű üveggyapotot használtak.

 

------Mire figyeljünk a kiválasztás során?

A kőzetgyapot és a polisztirol szigetelést is elsősorban homlokzaton használjuk. A két anyag hőszigetelő képessége közel azonos, de a kőzetgyapot szigetelés természetes alapanyagokból készül, nagyon jó légáteresztő és emellett ellenáll a tűznek. Légáteresztésének köszönhetően kőzetgyapot szigetelőanyaggal a teljes falszerkezet továbbra is megfelelően, természetesen „lélegezhet”, továbbá a hangszigetelési tulajdonságai is kedvezőbbek.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szigetelőanyag, a ragasztó, a háló és a vakolat is egységes, egymással kompatibilis rendszert alkosson. Így érhető el az, hogy a beruházás tervezett és a valós eredményei megfeleljenek egymással.

A Knauf Insulation által végzett termék és technológiai fejlesztések eredményeként rövidesen a fenti különbséget csökkentő megoldások is elérhetőek lesznek. Ezek számszerűsített hatásairól a társaság későbbre ígért tájékoztatót.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >