Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Helyi demokrácia audit kutatás Székesfehérváron 2013
Helyi demokrácia audit kutatás Székesfehérváron 2013 Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2013. október 08.

Image A tavalyi évhez képest javult a helyi sajtó vélt függetlenségének, és az általános elégedettség megítélése a székesfehérvári lakosok szerint. Többek között ez is kiderült az Echo Szociológiai Kutatóintézet az Echo Nonprofit Network Helyi Demokrácia Audit programjának keretében lezajlott felmérésből. A kutatás eredményeit sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, az Echo Szociológiai Kutatóintézet módszertani igazgatója, és Ruff Tamás, a Kutatóintézet adatfelvételi vezetője a Fehérvári Civil Központban.

 
Az Echo Szociológiai Kutatóintézet rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálja a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét. Vizsgálják a lakosok önkormányzattal, az önkormányzati munkával, döntésekkel való elégedettségét. Az idei felmérést 2013. 2013. szeptember 20-22. között készítették az intézet kérdezőbiztosai 300 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári, 18 éven felüli lakossal telefonos interjú formájában, standard kérdőívek segítségével.
 
A kutatás a 2013. szeptember 23- 29. között megrendezésre kerülő Állampolgári Részvétel Hete program keretén belül készült. Ha összehasonítjuk a helyzetet az előző évekkel a lakosok kevesebb, mint fele 44 százaléka nem lát csak érdemi változást, szerintük ugyanúgy mennek a dolgok.
 
Ezek aránya 2006 óta most a legalacsonyabb. A megkérdezett helyi lakosok érzik és átlátják a város elmúlt egy megvalósított fejlesztéseit, s ez lecsapódik a véleményekben is. Azok, akik szerint idén jobban mennek a város ügyei, mint egy évvel korábban, a minta egyharmadát teszik ki, míg az ellenkező póluson 15 százalékuk található.
 
Az általános elégedettséget nézve, a gazdasági válság előtti helyi demokrácia audit adatfelvétele nagyfokú elégedettséget mért, akkor válaszolók 10 százaléka nagyon, további 75 százaléka inkább elégedett volt akkor, kritikus véleményt 15 százalék fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy milyen a fehérvári helyzet. 2009-ben ezzel szemben már csak a fehérváriak 5 százaléka volt nagyon, 66 százaléka pedig inkább elégedett azzal, ahogy a városban mennek a dolgok, s 29 százalékuk volt inkább elégedetlen.
 
Ezek mögött alapvetően a gazdasági válság negatív hatását kellett akkor látni. 2013-ban - vélhetően az érzékelhető pozitív változásoknak, beruházásoknak köszönhetően – a nagyon elégedettek aránya közé sorolható a város lakóinak több mint negyede, de további 54 százaléka is inkább elégedett, s ez összességében 2007 óta az eddigi legmagasabb elégedettséget mutatja.
 
Eddig minden kutatás azt mutatta ki, hogy a lakosok többsége érdeklődést mutat a székesfehérvári demokrácia iránt. 2006-ban 25 százalékukat nagyon, 47 százalékukat közepes mértékben foglalkoztatta a helyi demokrácia kérdésköre, helyzete, s ez a 2009-ben mért negatív rekord után 2010-re 28 százalékra nőtt, két éve azonban ismét mérséklődött az erősen érdeklődők aránya, s nőtt azoké, akiket egyáltalán nem foglalkoztat ez a kérdés, 4 százalékról 14 százalékra.
 
A helyi demokrácia iránt közömbösek aránya tavaly nem változott, ám idén az érdeklődők aránya bővült 12 százalékponttal. Demográfiai szempontokból elemezve a kérdést, megállapítható, hogy míg a 30 éven aluliak 21 százalékát egyáltalán nem foglalkoztatja a helyi demokrácia helyzete, addig a középkorúaknak 8, a 60 éven felülieknek pedig csak 12 százalékát nem érdekli az ügy.
 
A helyi demokrácia helyzete más településekhez képest a két évvel ezelőtt megkérdezettek közel negyede szerint volt jobb Székesfehérváron, tavaly 51 százalékuk vélte így, idén 46 százalék a pozitívan nyilatkozók aránya.
 
Jellemző, hogy míg tavaly a fiatalabb válaszadók kritikusabbak voltak e tekintetben is, addig idén éppen ők és a középfokú végzettségű lakosok fogalmazták meg a legpozitívabb véleményeket. A helyi demokrácia kiemelt összetevője, a helyi média függetlenségének kérdése.
 
Ezzel kapcsolatban el kell mondani, hogy 2006-ban a lakosok többsége a helyi médiát még inkább függetlennek tartotta az önkormányzattól és a város vezetésétől, azok közül is elsősorban a Fehérvár Televíziót és a Fehérvár Rádiót (78-80 százalék) kellett akkor kiemelni.
 
2011-ben minden általunk vizsgált sajtó mutatói javultak, a lakosok véleménye szerint erősödött az autonómiájuk. Idén ismét javult a helyzet. A Helyi Demokrácia Audit már nyolcadik éve a helyi demokrácia hat dimenzióját vizsgálja a lakossági véleményalkotás alapján Székesfehérváron.
 
Ennek megfelelően hat indexet alkottak:
 
1. lakossági elégedettség index
2. döntéshozói problémaismeret index
3. igénymegfelelés index (reszponzivitás)
4. átláthatóság index (transzparencia)
5. beleszólás, részvétel indexe (partcipáció)
6. helyi sajtó függetlensége
 
Összefoglalva a kutatás eredményeit megállapítható, hogy 2010-hez képest 2011-ben érezhetően javult a döntéshozói problémaismeret indexe, az igénymegfelelés, a döntéshozatal átláthatósága, a beleszólás lehetősége, míg kis mértékben javult a viszonylag magas lakossági elégedettség és erősödött a helyi sajtó vélt függetlensége.
 
2012-ben tovább javult a döntéshozói problémaismeret, az igénymegfelelés, az átláthatóság és a részvételi, beleszólási lehetőség indexe, míg jelentősen csökkent a helyi sajtó vélt függetlensége és kis mértékben romlott az általános elégedettség is. Idén éppen ezen két mutató eredményei javultak markánsan, míg a többi index tekintetében a tavalyi kiugráshoz képest negatív változás volt kimutatható.
 
A teljes beszámoló letölthető a www.echoinn.hu-ról.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >